Donosi Provjereno

Reporterka Provjerenog raskrinkala gradonačelnika, on se opravdava: "O čemu mi pričamo, ma nemojte me…"

1/7 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Bordeli, ručkovi, večere, krpice, namirnice za sebe i obitelj - tako su čelnici Murtera i Otoka trošili javni novac, a ima li još takvih slučajeva, istražila je ekipa Provjerenog.

Prema izvješću Državne revizije, grad Popovača u 2021. godini potrošio je oko 150 tisuća kuna na reprezentaciju, no za otprilike 100 tisuća kuna dokumentacija je neispravna, odnosno nema naznaka poslovnog događanja. Na što se to trošio javni novac uz njegov blagoslov, reporterka Provjerenog Ana Malbaša Major upitala je gradonačelnika Popovače koji je na funkciji već skoro dva desetljeća, unatoč optužnici USKOK-a.

Na računima za reprezentaciju njegov je pečat, no Josip Mišković otvoreno priznaje – ne zna na što je točno novac potrošen.

"Zašto bih ja to trebao znati?" upitao je reporterku Provjerenog, a na njezinu opasku da je upravo on na tim računima, odgovara: "Pa jesam, ali što ja trebam znati knjigovodstvo?" Unatoč tome, dodaje kako može "odgovorno tvrditi da sve jedna izdana narudžbenica i sve jedna kupljena i flaša vina i rakije i jelo je bilo sukladno njihovim potrebama".

Pregledom dokumenata koje je pripremio ekipa Provjerenog uvjerila se u to da tek manji broj ima naznačen poslovni događaj za koji je gradski novac utrošen, ali i u favoriziranje određenih tvrtki. Pitanje da objasni potrebu da se više puta ruča u jednom restoranu, samo na stavku "gradonačelnik reprezentacija", Miškoviću je smiješno i na njega odgovara hvatajući se za glavu: "To je isto ugostiteljski objekt u kojem smo bili na ručku s nekim, a ne znam… Što da ja znam, gospođo. Dajte vi pogledajte datum, pa što ste vi jeli tog datuma? O čemu mi pričamo, ma nemojte me…"

Na opasku reporterke da ga ne pita o ručku plaćenom privatnim sredstvima, već novcem svih građana, on odgovara: "Ja tvrdim da je taj novac građana utrošen za dobrobit ovog grada."

Grad Popovača nije izolirana jedinica lokalne samouprave kod koje je Državna revizija ove i prošle godine uočila nepravilnosti oko računa za reprezentaciju. Ni Općina Blato nije mogla dokazati na svim računima da su sredstva utrošena za reprezentaciju, slična je situacija u Šibensko-kninskoj i Primorsko-goranskoj županiji, ali i u Dubrovniku.

Što je sve doznala ekipa Provjerenog, pogledajte u večerašnjoj emisiji u 23:30 na Novoj TV.

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novaplus.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novaplus.hr
  

Pročitajte i ovo rat na Bliskom istoku FOTO IDF objavio veliku vijest koja se skrivala mjesecima i izdao hitno upozorenje za 20 gradova: "Spasite živote!"

Pročitajte i ovo objavila memoare Melania Trump zabila suprugu nož u leđa mjesec dana prije izbora: "Zašto bi itko osim žene...?"