Vrijedan 10 milijuna eura

Tomašević najavio veliki projekt vezan za otpad

Tomislav Tomašević Foto: Damjan Tadic/Cropix
Cilj je u cijelom Zagrebu ugraditi 2253 polupodzemna spremnika do kraja 2027. godine, najavio je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević na konferenciji za medije.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je da je novi model dao efekt s obzirom na to da je lani zabilježen najveći skok u odvajanju otpada.

"Ono čime smo se mi primarno bavili jest da oni koji odvajaju otpad manje plaćaju. Osim toga, Zagreb je prilično loše stajao u praksi odvajanja otpada u odnosu na druge gradove u Hrvatskoj, a kamoli u odnosu na gradove EU-a. Znate da nas je, kad smo došli na vlast, dočekao kantograd", podsjetio je.

"Zagreb je sada u apsolutnom iznosu od četiri velika grada na drugom mjestu - preskočio je Rijeku, Osijek je uvijek bio prvi", kazao je Tomašević.

"Nijedan grad nije imao takav napredak kao Zagreb u odvajanju otpada. Bez Zagreba Hrvatska ne može ispuniti preuzete ciljeve od Europske komisije. To je važno jer ako Zagreb ne poveća odvajanje otpada, morat će plaćati financijske penale", naglasio je.

Istaknuo je da se smanjuje miješani komunalni otpad koji se odlaže na Jakuševcu te da raste broj kućanstava koja kupuju plave vrećice.

"U javnosti se povlači teza da građani ne koriste plave vrećice, ali brojke to demantiraju. U prvih osam mjeseci 2024. broj prodanih ZG vrećica porastao je 18,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine", poručio je.

"Broj operativnih radnika Čistoće u protekle dvije godine porastao je za 209. Napravljene su velike investicije u floti Čistoće. Tu nećemo stati te ćemo i dalje raditi na povećanju broja radnika i vozila Čistoće", rekao je Tomašević.

 

Plave vrećice Foto:Grad Zagreb


Što se tiče nadzora, rekao je da postoji 50-ak mobilnih kamera na kojima komunalni redari mogu pratiti dolazi li do nepravilnog odvajanja otpada. "Broj kamera ćemo učetverostručiti", najavio je Tomašević.

"Namjera je da cijeli grad u sljedeće tri godine ima ugrađene spremnike, da nema nijedne kante na javnoj površini i da to bude čisto i uredno. Iznimke će biti u boksovima, ali želja je da njih bude što manje", kazao je Tomašević.

"Pri završetku smo javne nabave za nove spremnike, a proširit ćemo zonu ugradnje na još tri mjesna odbora koji graniče sa zonom na istoku te na zapad, na Ilicu do Črnomerca", najavio je Tomašević i građane podsjetio na internetsku stranicu Grada o podzemnim spremnicima.

"U prvoj polovici 2024. godine proveden je terenski obilazak svih gradskih četvrti Grada Zagreba i definirane su lokacije za izgradnju polupodzemnih spremnika", rekao je i dodao da svaki polupodzemni spremnik zamjenjuje četiri kante.

"Naš cilj, koji ćemo ostvariti, je da s 39 lokacija idemo na 751 lokaciju u cijelom Zagrebu s 2253 polupodzemna spremnika do kraja 2027. godine", naglasio je gradonačelnik i dodao: "To je ogroman posao. Ugradnja počinje do kraja godine." 

Vrijednost je veća od deset milijuna eura, a uključuje i spremnike i kamione, kazao je prema gruboj procjeni Tomašević, a tu je i digitalna infrastruktura. Dodao je da će se spremnici otvarati pomoću aplikacije, a građani će moći i bolje provjeravati odvoz otpada.

"Nismo htjeli ići u ovako veliku investiciju dok nismo testirali model i pokazao se kao dobar. Smeće koje se odlaže u spremnike puno je bolje rješenje od odlaganje smeća u kante", rekao je, a na pitanje koliko je novih kamiona Čistoće uistinu novo, a koliko polovno, rekao je da su svi novi.

Upitan o poreznoj reformi koju je dan ranije predstavio ministar financija Marko Primorac, kazao je da će se s koalicijskim partnerom dogovoriti u kojem će smjeru ići Grad kad bude poznat cijeli paket.

"Porezni prihodi su nam rasli u odnosu na prošlu godinu, ali rasli su nam i troškovi - plaće, građevinski radovi. Kad gledamo učinak tri mjere poreza na dohodak, ništa od kapitalnih projekata ili usluga nije ugroženo, ali neće biti novih investicija", kazao je.

Što se tiče poreza na nekretnine, opetovao je kako ne vjeruje da će on imati znatni fiskalni efekt na proračun Grada. "Mi želimo da se aktiviraju prazni stanovi. U tome podržavam oporezivanje koje bi trebalo aktivirati te nekretnine, kao i one nekretnine koje su u kratkoročnom najmu."

No, upozorio je da tu ima puno nedogovorenih pitanja, poput socijalnih mjera, gdje ugroženi građani ne bi plaćali taj porez. "Taj porez ne može biti nula, a koliko će biti, neću odlučivati ja, nego će o tome odlučivati gradska skupština. Trenutačno je porez na kuće za odmor pet eura po kvadratu i cijeli grad je jedna zona."

Pročitajte i ovo Sve službe na terenu VIDEO Apokaliptični prozori iz poznatog europskog grada: Bujice nosile sve pred sobom, gradonačelnik pobjesnio zbog jednog propusta

Pročitajte i ovo Novi zakon Rusija planira kazne za rusofobiju u inozemstvu