Ususret izborima

"Kandidirat ću se za još jedan mandat", najavio Tomašević i otkrio zašto

Rebalansom proračun Grada Zagreba povećavamo oko 10 posto, kazao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je najavio da će krajem lipnja na sjednicu Gradske skupštine uputiti rebalans gradskog proračuna kojim se proračun u iznosu od oko 2,5 milijarde eura povećava za oko 10 posto.

Rebalans se, pojasnio je, donosi primarno zbog rasta plaća u Gradskoj upravi, gradskim vrtićima, gradskim kulturnim ustanovama, među vatrogascima te gradskim poduzećima koje su rasle između 12 i 15 posto, a gradski proračun raste oko 10 posto.

"Da bi mogli i dalje ne povećavati cijene komunalnih i javnih usluga, bitno je povećati subvencije u gradskom proračunu tako da kako nam rastu prihodi, tako nam rastu i troškovi i zato će primarno rebalans biti oko toga, znači da i dalje osiguramo da do kraja godine ne rastu cijene za građane kad govorimo o bilo kojoj komunalnoj i javnoj usluzi", rekao je Tomašević na konferenciji za novinare koju je održao na treću godišnjicu mandata.

Rebalansom će, ističe, osigurati i neke "iskorake", vezane za povećanje izdvajanja za sport te za predujam od osam milijuna eura za kupnju niskopodnih tramvaja.

Uz gradnju Paromlina (gradske knjižnice i društveno-kulturnog centra), koja je počela prije dva mjeseca, Tomašević je najavio da sljedeći mjesec kreće obnova Doma sportova i gradnja bazena Špansko, a krajem godine ili najkasnije u siječnju počet će gradnja nogometnog stadiona u Kranjčevićevoj ulici. Krajem ove godine počet će i obnova Kina Europa. Na jesen očekuju početak gradnje zgrade s 300 stanova u Podbrežju za socijalni i priuštivi najam.

Pročitajte i ovo Odluka Visokog upravnog suda Sud potvrdio da je uvođenje ZG vrećica zakonito, Tomašević zadovoljan: "Ovo je velika pobjeda gradske uprave"

Osvrćući se na rezultate u tri godine mandata, Tomašević je istaknuo da Zagreb postaje predvodnik u stvaranju zelene i socijalno pravedne tranzicije, a dokaz tome je i to što je grad ove godine u konkurenciji od preko 70 europskih gradova sve njih ostavio iza sebe i postao Europska prijestolnica uključivosti i raznolikosti. Zagreb je i od Europske komisije uvršten među 100 europskih gradova s misijom da postanu klimatski neutralni do 2030.

Posebno su, kaže, ponosni jer su do sada imali nula korupcijskih afera, restrukturiran je Zagrebački holding i već drugu godinu posluje pozitivno, te je nakon 13 godina Zagrebu vraćen investicijski kreditni rejting.

Ponosni su i da su jedini grad i županija koji unatoč inflaciji nije digao cijenu javnih i komunalnih usluga. Od 1. lipnja starijim od 65 godina omogućili su i besplatan javni prijevoz. Svim sugrađanima omogućili su i besplatnu Žičaru Sljeme.

Pročitajte i ovo Plave vrećice Stigla reakcija udruga nakon odluke o otpadu: "Gradska vlast laže i građanima i Visokom upravnom sudu"

Proširit će se, ističe, tramvajska pruga u Sarajevskoj i Heinzelovoj, prvi puta nakon 20 godina, kupiti 60 novih tramvaja, došlo je 65 novih autobusa, a još će ih kupiti 100 na obnovljive izvore energije i 30 rabljenih.

Lani su iz EU fondova povukli čak 150 milijuna eura, otvorili četiri vrtića, a još 10 ih je u izgradnji, 16 škola je novoizgrađeno ili potpuno obnovljeno ili dograđeno (polovica njih u potpunosti financirano iz gradskog proračuna), a još pet škola očekuju do kraja mandata.

Vezano za postpotresnu obnovu, završeno je 188 od 207 projekata obnove, iz Fonda solidarnosti povučeno je oko 190 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Stigli Tomašević, Klisović... VIDEO 23. Povorka ponosa u Zagrebu: "Sudionici su samim svojim dolaskom poslali poruku da je važna tolerancija i jednakost"

Tomašević se pohvalio i da su prije godinu i pol uveli novi model odvoza i naplate otpada, za koji je Visoki upravni sud jučer potvrdio da je u skladu sa Zakonom, pa će ga sada uvesti i drugi gradovi.

Na pitanje ima li nešto čime je nezadovoljan, Tomašević je rekao da je puno vremena otišlo na rasprave o lokaciji Centra za gospodarenje otpadom. Rekao je da je tri godine na vlasti, a na temu gospodarenja otpadom je razgovarao s četiri različita ministra. Uvjerava da od tog projekta neće odustati te će 2028. godine otvoriti Centar.

"Jedan mandat nikome nije dovoljan. Kandidirat ću se za još jedan, želim završiti sve započete projekte poput Sentra za otpad, stadiona u Maksimiru...", kazao je.

O petoj parkirnoj zoni Tomašević nije htio razgovarati kao niti o čipiranju kanti.