Smrt nastupa brzo

Suhi led odnio tri života: Policija još istražuje tragediju, a toksikolog objašnjava gdje leži opasnost

U Mariji Bistrici reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić od stručnjaka je potražio odgovore na pitanje kakve se sve opasnosti kriju u proizvodnji vina.

Toksikolog Zdravko Lovrić savjetovao je kako spriječiti tragedije poput one u kojoj  su umrla tri muškarca uslijed vjerojatnog trovanja ugljičnim dioksidom.

Objasnio je zašto je suhi led opasan.

"To je zapravo ugljikov dioksid, on je na sobnoj temperaturi plin, a u krutome stanju služi kao rashladni medij. Na visokim temperaturama on isparava, a ugljikov dioksid istiskuje kisik. Ako se u prostoriji razina kisika spusti na manje od 14 posto, čovjek od toga može umrijeti", objasnio je toksikolog.

Rekao je i da se ugljikov dioksid ne može nanjušiti, vidjeti ni okusiti te da ga je teško detektirati, zbog čega je posebno opasan. Savjetovao je kako se ponašati tijekom rukovanja sa suhim ledom te procesa fermentacije.

Savjete stručnjaka pogledajte u videoprilogu.

  Pročitajte i ovo Bez povodca i brnjice UZNEMIRUJUĆE Napad pitbula posijao strah u Splitu: "Nije puštao dok ga nije ubio, to je bilo krvoproliće", policija traga za vlasnikom

Pročitajte i ovo Novi potez Vlade Uvođenje poreza na nekretnine podijelilo građane, stručnjak tvrdi: "Ovo će biti najveći problem"

  Pročitajte i ovo Miroslav Škoro Na društvenim mrežama se oglasio prvi predsjednik Domovinskog pokreta: "Dobrodošla u klub"

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.