Nova odgovornost

Šuica preuzima izazovan resor u EK, područje djelovanja ostaje nejasno: "Hrvatska nije dobro prošla..."

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Dubravka Šuica u idućoj bi Europskoj komisiji Ursule Von Der Leyen trebala biti zadužena za Mediteran. Što će to točno značiti i koliko će samostalna u tome biti, nije još sasvim poznato, no već je i sam prijedlog imenovanja dovoljan da Vlada to proglasi izvanserijskim uspjehom.

Nova Europska komisija prepuna je resora koji se međusobno preklapaju, među njima je i Mediteran, o kojem će se uskoro brinuti Dubravka Šuica.

"Arhitekturu nove Komisije gradili smo na tri prioriteta: prosperitet, sigurnost i demokracija", rekla je Ursula von der Leyen.

Šuica neće više biti potpredsjednica Komisije, no zato će ovaj put dobiti opću upravu ispod sebe, a nastavlja se baviti i demografijom. U Vladi su jako zadovoljni.

"Mislim da je ovo sjajan portfelj, i za nju i za Hrvatsku. Mediteran je itekako važan i za turizam i za bioraznolikost i za promet, a jedno je od područja koje je zbog klimatskih promjena najizloženije porastu temperature“, rekao je premijer Andrej Plenković.

"Upravo zbog važnosti i afričkog kontinenta, imigracija, klimatskih promjena, siromaštva, Europska je unija zadnjih godina bila fokusirana na taj dio svijeta", rekao je Gordan Grlić Radan, ministar vanjskih i europskih poslova.

No tim dijelom svijeta će se u Komisiji prvenstveno baviti visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku, Estonka Kaja Kallas, baš kao i Austrijanac Magnus Brunner koji će biti povjerenik za migracije, ili Cipranin Costas Kadis kao povjerenik za ribarstvo. Područje djelovanja Šuice stoga i dalje ostaje nejasno, smatra urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV i zaključuje da će Šuica malo odluka sama donositi.

"Hrvatska nije dobro prošla u ovoj raspodjeli povjerenika. Je li to refleksija toga da vodimo zbrčkanu regionalnu politiku? Je li to refleksija toga što je premijer Plenković na posljednjem vijeću, s pravom i vrlo legitimno, postavio pitanje o raspodjeli dužnosti u EU?", rekla je Ivana Petrović.

Što god da je odgovor, činjenica je da je susjedna Slovenija dobila portfelj koji joj otvara mnoge mogućnosti za utjecaj na hrvatsko neposredno susjedstvo i područje interesa, Marta Kos bi trebala postati povjerenica za proširenje, zadužena i za odnose s istočnim susjedstvom, i za obnovu Ukrajine.

"Slovenija neće sve to skupa izvoditi sama, niti će sama izvodit politiku proširenja, ali sam uvjerena da će se na nju prikačiti Nijemci i stvarat dar mar u Bosni i Hercegovini, gledajući iz naše perspektive", nadodala je Petrrović.

Koliko će novi resor zaista biti koristan i dobar za Hrvatsku, u konačnici bi moglo ovisiti ponajprije o Dubravki Šuici.

Pročitajte i ovo Žestok okršaj Bulj oštro odgovorio Pupovcu: "Sinjski Srbi su uz mene, a vaše kozaračko kolo plešite s Plenkovićem, Obuljen i Penavom"

Pročitajte i ovo Suđenje u Turskoj Šokiran presudom, brat splitskog kapetana traži pomoć države: "Kao da nas je grom udario. Strah me..."