Spriječena velika tragedija

Stručnjak za terorizam o napadima na koncerte: "Izbor meta nije slučajan"

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Stručnjak za terorizam Vlado Azinović za Dnevnik Nove TV je komentirao spriječeni napad u Beču.

Malo je nedostajalo da 19-godišnji Austrijanac podrijetlom iz Sjeverne Makedonije bude počinitelj velikog krvoprolića. Optužen je za planiranje terorističkog napada na jednom od koncerata Taylor Swift u Beču. Uhićena su još dvojica, u dobi od 17 i 15 godina jer su planirali autom uletjeti među obožavatelje ispred stadiona, a razmatrali su i korištenje mačeta i noževa.

Tri nadolazeća koncerta Taylor Swift u Beču otkazana su zbog moguće sigurnosne prijetnje. Posljednjih su godina veliki koncerti u Europi postali mete masovnih napada islamističkih militanata. Swift je i sama nekoć izjavila da je to njezin najveći strah.

"Izbor meta nije slučajan. Koncerti poput ovoga koji se trebao održati u Beču su već dugi niz godina omiljena meka meta terorista. U velikom broju napada koji se dogodio ili se planirao dogoditi najveći broj osoba koje su uhićene zbog povezanosti s tim su mlade osobe u dobi od 13 do 19 godina", objasnio je Vlado Azinović, stručnjak za terorizam i profesor Sveučilišta u Sarajevu.

Austrijski sigurnosni dužnosnici tvrde kako je osumnjičeni jasno radikaliziran i da smatra da je ispravno ubijati nevjernike.

"Uviđamo povećan broj skupina povezan s tzv. Islamskom državom koje nastoje vrbovati sve veći broj mladih ljudi. Ponekad su neuspješni kao napadači, prepadnu se, odustanu, ali dovoljno je da samo jedan uspije i da se stvori tragična posljedica", napomenuo je Azinović.

Tri otkazana koncerta trebala su privući više od 190.000 ljudi. Propale ulaznice, smještaj i prijevoz manje su zlo od onoga što se moglo dogoditi.

Pročitajte i ovo Odjeci bečkog incidenta Dnevnik Nove TV doznaje: Diže se pripravnost sigurnosnih službi pred subotnji koncert Eda Sheerana u Zagrebu

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr