upozorenja DHMZ-a

Stiže nova runda nevremena, upaljen alarm: Očekujte tuču i jak vjetar, moguća šteta na imovini

Ilustracija Foto: Zvonimir Barisin/Cropix
Nad Hrvatskom će se danas stvarati snažni kišni i grmljavinski oblaci, pa će mjestimice biti i olujnog nevremena. Osobito u drugom dijelu dana lokalno je moguće nevrijeme praćeno tučom, jakim udarima vjetra i obilnom kišom.

Nakon snažnog i dugotrajnog toplinskog vala Hrvatsku je u nedjelju zahvatila dramatična promjena vremena koja je donijela probleme: tuču, grmljavinska nevremena i veliku količinu kiše. 

U Splitu je noćas obilna kiša izazvala bujice na gradskim prometnicama, a na Murteru je u vrlo kratko vrijeme pala čak 51 litra kiše po kvadratnom metru, približno onoliko koliko prosječno padne u cijelom kolovozu. Nevrijeme je zahvatilo i otok Vis. Tuča je poharala dijelove Zagorja i Varaždinske županije. 

Promjenjivo i nestabilno vrijeme nastavit će se i danas, često uz pljuskove s grmljavinom. Lokalno će biti nevremena praćenog pojačanim vjetrom te obilnom oborinom. Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) veliki dio Hrvatske stavio je pod narančasto upozorenje zbog opasnog vremena, dok je ostatak pod žutim meteoalarmom. 

Meteoalarm Foto:DHMZ/Screenshot

IZ DHMZ-a upozoravaju na mogućnost jačeg grmljavinskog nevremena koje može prouzročiti veliku štetu na imovini i na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča, kao i prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu. Građanima se savjetuje da prate upozorenja nadležnih službi. 

"Nad Hrvatskom će se danas stvarati snažni kišni i grmljavinski oblaci, pa će mjestimice biti i olujnog nevremena. Osobito u drugom dijelu dana lokalno je moguće nevrijeme praćeno tučom, jakim udarima vjetra i obilnom kišom", najavio je meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić

Bit će svježije. 

Pročitajte i ovo Otežan promet Snažno nevrijeme u BiH lomilo stabla i srušilo dalekovod: Neka područja ostala bez struje

Pročitajte i ovo Izdana i upozorenja Radarske snimke pokazuju kretanje oluje, dio Zagorja pokosila tuča, nevrijeme zahvatilo Vis, područje Varaždina...

Povezane teme