dijele se kazne

Stiglo je vrijeme za zamjenu ljetnih guma zimskima: "U Njemačkoj uvedeni novi propisi - pripazite!"

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Bliži se rok za zamjenu ljetnih i zimskih guma. U Njemačkoj su na snagu stupili novi propisi, zato - pripazite!

Sead Šerić koji živi između dva Šamca na hrvatsko-bosanskoj granici spreman je za odlazak u Njemačku. Na automobil je stavio zimske gume jer zna propise. Nije ljubitelj jeftinijih univerzalki iako svakih pola godine plati oko 800 eura komplet ljetnih i zimskih guma.

"Zimske gume, ništa M+S s pahuljom i brijegom. Zato vam i govorim jer sam upoznat s propisima. Početkom listopada mijenjam za zimske u Njemačkoj jer tamo boravim, odmah obavezno početkom listopada i krajem travnja ili nakon Uskrsa mijenjam na ljetne".

Ivan Čurinec se pak iz Njemačke za vikend vratio kući sa zimskim gumama.

"Imam zimske gume sa snješkom gore. Znam za promjenu propisa. Kupio sam gume ovdje u Hrvatskoj".

Ima onih koji se od početka listopada švercaju s ljetnim gumama i izbjegavaju kaznu od 60 eura.

Ili ne znaju…"Nisam, ali valjda jesam opremljena… Pa nov je auto…", rekla je Katarina.

Vulkanizer Marinko Lučić kaže kako njegovi klijenti uzimaju zimske gume zimi i ljetne ljeti iako su i do 20 posto skuplje. I on ih preporučuje, osobito za vozila visoke klase.

"Dosta ljudi se koriste skupljim jer su shvatili da to čuva glavu. Jer jedini doticaj s cestom je guma i ona čuva glavu. Glavu nećete izgubiti zbog getribe, ali zbog gume, kada imate lošu gumu, može se dogoditi zlo", objasnio je Lučić.

U Hrvatskoj se zimska oprema na dijelu cesta mora koristiti od 15. studenog do 15. travnja. To podrazumijeva i ljetne gume određenih profila, pa i univerzalke proizvedene prije 2018. iako je prijelazno razdoblje za vozače isteklo.

Zimski uvjeti po zakonu nastupaju kada padne snijeg ili je poledica, a za vožnju bez zimske opreme je predviđena kazna od 130 eura te u najgorim slučajevima, isključenje iz prometa.
 

Pročitajte i ovo Poziv Domagoja Mikića Obećao brzu, kvalitetnu i pouzdanu uslugu, a nakon uplate - građane je gurnuo u očaj

Pročitajte i ovo Radovi na aglomeraciji VIDEO Ovog nema ni u crtiću "A je to" - Pogledajte što su učinili radnici nakon što su oštetili temelj kuće: "Zidovi su popucali"