Visoke temperature

Proizvođači rajčica sve se više bore s ovim nametnikom: Stručnjaci tvrde, tu se ne može ništa

Proizvođači rajčica sve više se bore sa štetnicima koji napadaju njihove plodove neposredno prije berbe. Stručnjaci tvrde, tu se ne može ništa.

Proizvođači rajčica sve više vode borbu sa štetnicima koji napadaju plodove. Među najbrojnijima su smrdljivi martini koji deformiraju plod i uzgajivačima donose financijske gubitke.

Kako im stati na kraj – provjerila je ekipa Dnevnika Nove TV.

"Nešto imamo, ali nije ništa bogzna što. Napali su ih sad ovi smrdljivi martini, tako da je dosta loše. To ne možete ni sa čime špricati, borite se, berete. Uništi i stabljiku i plod i sve. Nešto bi bila bolja da nisu došli ti smrdljivi martini", rekla je Dragica iz Zagreba.

Crveni se rajčica i u plastenicima obitelji Varnjak. Uporni štetnici ni njima nisu nepoznanica.

"Smrdljivi martin najviše dolazi ako je previše gusto, zapušteno. Onda oni imaju previše prostora da im bude jako hladovina i onda se tu skupljaju", rekla je Tereza Varnjak iz Bjelovara.

Opasnosti štetnika svjesna je i Ana, ali kaže – ruke su im vezane.

"Pa nametnici kad dođu i kad pojedu ti nemaš više ništa. Možeš samo počupati. Nema tu pomoći, a ne špricamo, tako da je teško. Nestane ti cijeli plastenik robe. Zemlja je to, u zemlji ima svašta, izađe iz zemlje svakakva buba. Smrdljivi martini su sad u zadnje vrijeme bili invazivni", rekla je Ana iz Velike Gorice.

I najviše su se namjerili na rajčice. Dolaze iz redova štitastih stjenica i njihova pojava karakteristična je u vrijeme visokih temperatura.

"Uglavnom je sad problem na rajčicama zato što su oni toploljubivi. Javlja se i prije u ranim fazama razvoja, ali problem je pred berbu i zapravo tu proizvođači nemaju nekog rješenja. One se hrane na plodovima gdje vodu isišu, ostaje karakteristični gubitak pigmenta, blijedo-žute fleke, plod se deformira, čak i poprima gorkast okus", rekao je izv. prof. dr. sc. Ivan Juran s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Irena se uzgojem rajčice bavi već četiri desetljeća i poduzima preventivne mjere.

"Imamo šljivara, imamo jabučara, imamo cherry rajčicu. Jabučar za salatu, ova je više za kuhanje, cherry isto normalno za jesti. Imamo one ploče žute što se štetočine na njih lijepe, tako da mi ni s čim ne tretiramo ni ništa", rekla je Irena iz Turopolja.

Kad štetnici ipak dođu - donesu financijske gubitke. Rajčica gubi tržišnu vrijednost i više ne može u prodaju. Da šteta ne bi bila potpuna, potrebno ih je suzbiti.

"Mogu ih tretirati kemijski prije berbe, u vrijeme berbe to se ne smije, a na manjim površinama kao što su okućnice, vrtovi ili gradski vrtovi u Zagrebu može se mehanički pokupiti. Ili jajina legla, ili ličinke stjenice ili odrasli oblici i na taj način ih uništiti", rekao je profesor Juran.

Suzbiti ih treba - kako bi rajčica bila neupitne kvalitete, a građani uživali u zdravom povrću.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

Pročitajte i ovo širi se smrad Započela je sanacija najvećeg brda smeća u Hrvatskoj, radnici u strahu, a iz udruge tvrde: "To je igrokaz"

Pročitajte i ovo Porezna reforma Dnevnik Nove TV doznaje: Građanima bi trebale rasti plaće