za obnovu potrebni milijuni eura

Tuča veličine teniskih loptica napravila neviđenu štetu: "Strop je propao, sve se natopilo", "Ubili smo se dok smo to čistili"

Tuča početkom srpnja oštetila je 1.500 krovova u Bošnjacima zbog čega je samo na stambenim objektima nastala šteta koja prelazi 5 milijuna eura. Općina je Vladi poslala zahtjev za pomoć, a čeka se odluka o tome u kojem će iznosu država pomoći.

Obnova Bošnjaka u četvrtom je tjednu.

"Sad treba rinu malo vratit natrag", čuje se na gradilištu.

Pokrivanja krovova uhvatile su se i žene.

"Pa evo krenili smo od prvog dana nevremena kod svoje kuće i onda malo po malo kod ujaka jednog, drugog, kod mame, kod svekra i svekrve i popeli smo se ovdje sad, 24. dan za redom", rekla je Marina Babogredac.

Krovopokrivača i dalje nedostaje. Marina se šali da je svladala zanat.

"Bez problema. I mjere i sve, evo još mi moraju samo naučit popleglat rogove i letvat i bit će to to", nadodaje Marina.

Pročitajte i ovo gradonačelnik daruvara Nakon masakra dva slučaja prijetnji: "Ovo je bio izoliran slučaj, iako će nam trebati vremena da se vratimo u normalu"

Svi su dobili materijal i većina krovova je u rekordnom roku pokrivena. Ostalo je još pedesetak kuća.

"To smo riješili prvi dan kad smo dobili crijep, a sad čekamo majstore da riješe ovu drugu stranu", objasnio je Željko Mišić.

Mnoge kuće stradale su i iznutra.

"To je propalo kad je padala kiša, to se sve natopilo", rekao je jedan od mještana.

Općina je podvukla crtu i zbrojila štetu. Čeka se odluka Vlade.

Pročitajte i ovo "Nismo mali i nevažni" Procjena tajne službe sve je uznemirila, a stručnjak za Dnevnik Nove TV tvrdi: "Građani se ne osjećaju sigurno, a nudili smo bivšem ministru da ljudi prođu obuku. No, odmahnuo je rukom"

"Štete na stambenim objektima će biti pet i pol milijuna eura. 1.500 objekata, to u prosjeku nije ni 3.500 po objektu. To vam je u prosjeku nekih 70 kvadrata", rekao je Andrija Juzbašić, načelnik općine Bošnjaci.

O posljedicama tuče veličine teniskih loptica govori i ovo mjesto.

Na odlagalištu građevinskog otpada nalaze se ostaci 1.500 krovova stradalih u nevremenu u Bošnjacima, u protekla 24 dana ovdje je stiglo tisuću i pol tona otpada. A neprestano stižu nove količine.

"Ovo je šuta s našeg krova, ubili smo se dok smo to očistili. To je oko tisuću crijepova", rekao je mještanin Josip Lešić.

Velik zahvat je i obnova mjesne crkve. Procijenjenih pet i pol milijuna eura odnosi se samo na stambene, ali ne i sakralne i javne objekte.

Pročitajte i ovo GOST DNEVNIKA NOVE TV Kolaps zdravstva, pada sustav, pacijenti čekaju danima: "Sram bilo vladajuće, dižu si plaće...". Gradonačelnik: "Meni su vezane ruke"

Župi će pomoći Nadbiskupija, a župa je na raspolaganju svojim župljanima. Neki volonteri ovdje imaju stan i hranu.

"U pomoć se uključila i naša nadbiskupija i po svome Caritasu, a onda i sam Hrvatski Caritas. Oni su odlučili financirati obnovu čini mi se baš osam krovova najpotrebitijih obitelji", rkao je župnik Josip Levaković.

Ono što će dodatno povećati brojke, štete su u poljoprivredi. Nema usjeva koji je u Bošnjacima preživio katastrofu.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.