Na sjednici Vlade

Plenković najavio novu priliku za zaradu: "Bit će i za građane i za ulagače"

Premijer Andrej Plenković najavio je izdavanje nove tanše državnih obveznica što je prilika za ulaganje građanima i investitorima.

Na početku redovne sjednice Vlade premijer Andrej Plenković najavio je Zakon o privremenom uzdržavanju.

"Riječ je o osnivanju alimentacijskog fonda, političkom cilju koji smo najavili prije nekoliko mjeseci. Naime, u Hrvatskoj trenutno ima 1470 djece korisnika prava na privremeno uzdržavanje, što znači da roditelj ne plaća uzdržavanje ili ga ne plaća u cijelosti", rekao je.

"Država će kroz alimentacijski fond plaćati taj minimalni iznos, koji je dosad bio 100 eura, a sada će biti 200 eura", dodao je.

Pročitajte i ovo Čekaju se odobrenja Ministar Anušić otkrio detalje o obaveznom vojnom roku: Ročnicima izdašna naknada, civilno služenje dvostruko duže

Izdvojio je i da će se produžiti mjere koje su uvedene zbog potresa na Banovini.

"To se odnosi na električnu i na toplinsku energiju, na korištenje autoceste, prijevoz vlakom i tako dalje. Smatramo da je to još uvijek dobro i korisno", rekao je.

Najavio je i izdavanje novih obveznica s trogodišnjim rokom.

"Cilj je prikupljanje 750 milijuna eura. Bit će prilike i za građane i za ulagače. Nastavljamo politiku javnih financija. Nakon izdavanja obveznica i trezorskih zapisa, smatramo da je to dobar i koristan način za ulaganje, ali i za pokazivanje povjerenja u naše politike", napomenuo je.

Pročitajte i ovo predstavljanje na kampusu FOTO Tomašević i Plenković prvi sjeli u robotaksi

Plenković se osvrnuo i na predstavljanje robotaksija Mate Rimca, na kojem je i sam bio.

"To je veliko ulaganje u inovacije, u zelenu i digitalnu tranziciju. To je projekt koji podupiremo sa 190 milijuna eura. Vjerujemo da ćemo stvoriti i pravne pretpostavke, odnosno zakonski okvir za sigurnost vožnje. Tako ćemo omogućiti i kvalitetiniji gradski prijevoz. Zagreb će biti prvi, a onda slijede i velike kompanije diljem svijeta jer su mnogi zainteresirani", ustvrdio je.

Što se tiče arbitraže koju je MOL pokrenuo protiv Hrvatske, premijer je rekao da će Vlada pravnim zastupnicima dati sve argumente o ograničenju cijene plina.

"Mi ćemo angažirati Državno odvjetništvo, koje će poduzeti sve pravne radnje da bi se zaštitili interesi Hrvatske. Riječ je o mjerama koje su bile uzrokovane ruskom agresijom na Ukrajinu. Podsjećam, radilo se o plinu iz hrvatskih polja", podsjetio je.

Pročitajte i ovo "da me ne pokradu" Milanović upravo objavio: "Idem na izbore, ovo su moji aduti"

Na kraju je zahvalio hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji na sudjelovanju na Europskom prvenstvu.

"Ovog puta je nedostajalo nešto sportske sreće. Zahvaljujemo im na brojnim i sjajnim uspjesima, a čestitamo im i na igri i na borbenosti na ovom prvenstvu", zaključio je.

Povezane teme