bojkot nastave

Rastu tenzije zbog problematičnog učenika, uključili se i odvjetnici: "Što su radile institucije dosad da je do ovog moralo doći u trećoj školi"

Četvrti dan učenici zagrebačke škole nisu na nastavi, a rasplet situacije s problematičnim dječakom još nije na vidiku. Roditelji nisu zadovoljni rješenjem koje im je ponuđeno i poručuju da će tako ostati sve dok institucije ne budu jamčile da nasilja u školi neće biti. Poduzeli su i pravne korake.

Tenzije rastu, nijedna strana ne popušta. Nema zajedničkog jezika između roditelja, škole i institucija - dva sastanka nisu urodila plodom.

"Nije bilo konkretnih mjera koje bi nas zadovoljile. Obveza nas roditelja je da mi zaštitimo svoje dijete i ako ravnatelj, škola i svi ti koji su tamo sjedili ne mogu dati napismeno da će odgovarati za sigurnost naše djece, mi svoju djecu nećemo slati u školu", rekao je roditelj jednog učenika.

Ni četvrti dan djeca nisu bila na nastavi. Otišli su korak dalje i sve službeno prijavili.

"Mi smo prijavili upravo to, verbalno nasilje sa seksualnim konotacijama, ali nam nije jasno što su radile sve te institucije dosad da je do ovog moralo doći u trećoj školi", rekao je roditelj učenika.

Da problem treba detektirati drukčije, smatra stručnjakinja.

"Ključno je pitanje zašto takvo dijete pokazuje takvo ponašanje i što se s djetetom dogodilo. Apsolutno nisam čula niti jedan prijedlog kako riješiti situaciju, jedini je prijedlog da se to dijete izolira, da se to dijete stavi u neku ustanovu, da netko nije odradio svoj posao, a nisam čula da se netko upitao kako ćemo mi pomoći tom djetetu", poručila je Katarina Dodig Ćurković, dječja psihijatrica.

Prijedlog koji su roditelji odbili jest da se uz asistenta dječaku dodijeli još dodatni psiholog i stručna služba koja bi mu bila na raspolaganju, a u sve se uključio i Centar za socijalnu skrb.

"Predmetnoj obitelj nadležni Područni ured pruža stručnu pomoć i podršku kroz mjere obiteljsko-pravne zaštite, a također im je, ako se pokaže potreba, dostupna mogućnost ostvarivanja i prava na usluge socijalne skrbi. Zbog omogućavanja nesmetanog postupanja nismo u mogućnosti istupati u javnosti niti iznositi detalje postupka koji je u tijeku", poručili su iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Bojkotirat će nastavu "dok god roditelji ne budu vještačeni i to siroto dijete. 

"Nama se u utorak kao nekim kriminalcima ponovno proturila kao prijetnja da mi moramo znati da je naša roditeljska obveza da mi djecu šaljemo u školu", rekla je majka učenika.

Angažirali su i odvjetnike.

"Država je u pandemiji COVID-a jasno dala hijerarhiju tih prava, pravo na sigurnost i zdravlje je iznad prava na obrazovanje u obrazovnim ustanovama", objasnio je Klaudio Čurin, odvjetnik grupe roditelja.

Odvjetnica ni roditelji dječaka pred kamere ne žele. Psihijatrica objašnjava kako ne može bilo tko tražiti obradu djece.

"Vještačenja nisu jednostavne stvari. Ako Centar iziđe na teren, vidi i ima uvid u obitelj i zaključi da se radi o nekakvim možda rizičnim roditeljskim ponašanjima koja su doprinijeli ovoj situaciji, ja govorim hipotetski, Centar uvijek može predložiti ako se uključi čak i sud da provede kombinirano psihologijsko vještačenje, koje će onda donijeti mjerodavnu odluku što se događa s djetetom i koje su zapravo te potencijalne poteškoće na koje mi trebamo reagirati", nadodala je Dodig Ćurković.

 A djelovati bi svi trebali - za dobrobit svakog djeteta. 

Pročitajte i ovo Samit u Dubrovniku Održana zajednička konferencija Plenkovića i Zelenskog: "Važno je ojačati poziciju Ukrajine prije mirovnih pregovora"

Pročitajte i ovo podrška Ukrajini Ivana Petrović o samitu u Dubrovniku: "On je prije svega napravio veliki šou..."