Potvrđeno je

Ravnatelj KBC-a Split podnio ostavku: Nagađa se da je razlog pritisak iz vrha vlasti, oglasio se Beroš

Dvije godine prije nego što mu istječe mandat na čelu KBC-a Split ravnatelj Julije Meštrović zatražio je svoje razrješenje.

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Split Julije Meštrović odlazi s tog mjesta. Od Upravnog vijeća bolnice Meštrović je zatražio razrješenje s datumom 10. srpnja, kada planira otići u mirovinu, potvrdili su za DNEVNIK.hr iz splitske bolnice, ali o detaljima još nisu željeli govoriti.

Odlazak ravnatelja KBC-a Split dvije godine prije isteka mandata rezultat je neslaganja s Upravnim vijećem KBC-a koje je postavio ministar zdravstva Vili Beroš prije godinu dana. Meštrovićev rad time je bio otežan. 

Ministar Beroš kasnije je u Saboru rekao da ga je ostavka iznenadila te da će biti izabran novi ravnatelj.

"Demantiram da je bilo pritisaka, osim onih uobičajenih pritisaka koje moram vršiti kao ministar", rekao je.

Pročitajte i ovo uzbuna u europi Dignuti NATO-ovi avioni! Moćne borbene letjelice brane zračni prostor nakon najnovijeg poteza Rusije

Julije Meštrović mjesto ravnatelja preuzeo je od iznenadno preminulog Ive Jurića, a ponovno je izabran na tu dužnost uz presudnu potporu predstavnika zaposlenika i u listopadu 2022. dobio je novi četverogodišnji mandat. 

Problemi su u ovoj bolnici započeli u travnju prošle godine, kada je na prijedlog ministra zdravstva Vilija Beroša došlo do iznenadne promjene na čelu Upravnog vijeća bolnice te je smijenjen dotadašnji predsjednik Jugoslav Bagatin, a na njegovo mjesto imenovan 41-godišnji kardiokirurg Mate Petričević, koji je otvoreno zaprijetio smjenom Meštrovića. Upravo bi Petričević, nagađa se, mogao biti novi ravnatelj splitskog KBC-a.

Beroš: Možda je došlo do zasićenja

Upravno vijeće potvrdilo je da je dobilo zahtjev Julija Meštrovića za razrješenjem radi njegove odluke da ode u mirovinu te je istaknulo da poštuje njegovu želju  te mu zahvaljuje za sav dosadašnji rad i vođenje druge najveće bolnice u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo dobio maksimalnu kaznu Otac monstrum 267 puta silovao kćer: Počelo je kad je imala samo pet godina, slučaj je stravičan

Pročitajte i ovo tužna vijest Preminuo poznati zagrebački kirurg: "Malo je takvih kao što je bio Tony"

O ostavci ravnatelja Julija Meštrovića oglasio se i ministar zdravstva Vili Beroš.

"Od ravnatelja KBC-a Split zahtijevao sam, kao i od svih drugih ravnatelja KBC-a u Hrvatskoj kao nositelja javnog zdravstvenog sustava, funkcionalnost bolnice, optimalno korištenje svih resursa na korist i dobrobit hrvatskih pacijenata. Ni više ni manje nego prema svima jednako. Žao mi je ako je to shvaćeno kao pritisak, ali odgovornost za funkcioniranje za javno zdravstvo je na svima nama, svakog na svojoj razini odgovornosti.

Vili Beroš i Julije Meštrović Foto:Vladimir Dugandzic/Cropix

Zajedno smo prolazili kroz sva iskušenja, posebno tijekom epidemije COVID-19, i sve vrijeme je ravnatelj imao potporu Upravnog vijeća u cilju što veće učinkovitosti KBC-a Split. Vjerujem da je obavljanje odgovorne funkcije ravnatelja KBC-a Split, koji skrbi o velikom broju pacijenata sa širokog područja Dalmacije i otoka, od prof. Meštrovića zahtijevalo ogromnu energiju i da je možda došlo za zamora i zasićenja, ali treba istaknuti da smo sva pitanja zajednički rješavali, svatko u okvirima svojih nadležnosti i odgovornosti. Prof. Meštroviću mogu samo poželjeti da ga i u mirovini prati dobro zdravlje i da ćemo sa zahvalnošću gledati na vrijeme njegovo mandata na čelu KBC-a Split", zaključio je Beroš.