Borba se nastavlja

Radnice Kamenskog započele opći štrajk

Slika nije dostupna
Nakon što su prije dva dana prekinule štrajk glađu, radnice Kamenskog danas su krenule u opći štrajk. Radnice će u štrajku biti sve dok im poslodavac ne isplati tri zaostale plaće ili se ne pokrene stečajni postupak.

Od 430 zaposlenih u ovoj nekada velikoj tvornici prema riječima sindikalnih povjerenika štrajkaju svi osim onih koji su na bolovanju. U štrajk kreće i 20 djelatnica koje su štrajkale glađu osam dana ispred tvornice. Podsjetimo, djelatnice Kamenskog štrajk glađu su završile nakon što im je u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva obećano da će u roku dva - tri dana dobiti socijalnu i drugu pomoć.

>> Radnice Kamenskog prekinule štrajk glađu, kreću u opći štrajk

>> 'Peremo se vlažnim maramicama, ali još mirišemo na žene'

Poslodavac je radnicima dužan ukupno pet plaća što po računicama sindikata iznosi između 14 i 15 tisuća kuna po osobi, a nije im se već dvije godine uplaćivalo doprinose, kao ni plaće poreze. U Sindikatu tekstila ne očekuju da će uprava Kamenskog ispuniti zahtjeve štrajkašica i isplatiti im plaće već drže kako će štrajk trajati do dolaska stečajnog upravitelja.

Po riječima regionalnog sindikalnog koordinatora Željka Šegine, iz Trgovačkog suda u Zagrebu dobivena su pismena jamstva da će stečajno ročište biti održano što je prije moguće. U međuvremenu, među radnicama se prikupljaju podaci potrebni za primanje što hitnije pomoći od centara za socijalnu skrb. (Hina)

Povezane teme