Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obećali im pomoć

Radnice Kamenskog prekinule štrajk glađu, kreću u opći štrajk

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo im je obećalo pomoć, a pokušaj mirenja s poslodavcem je propao.

Radnice Kamenskog odlučile su nakon osam dana prekinuti štrajk glađu jer im je na sastanku u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva obećano da će u roku dva - tri dana dobiti socijalnu i drugu pomoć koja će im omogućiti preživljavanje u okolnostima kada već pet mjeseci nisu primile plaće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zahvala na izvještavanju Reporterke Nove TV dobile priznanje vrijednih radnica Kamenskog Slika nije dostupna Upozoravale, ali ništa VIDEO Hrvatske radnice koje se poput lavica bore za pravdu

Radnice će u srijedu, 29. rujna, početi štrajk u tvornici Kamensko, jer je propao pokušaj mirenja s poslodavcem. Štrajk će trajati do isplate triju zaostalih plaća ili pokretanja stečajnog postupka. Odlučile su prekinuti javno prosvjedovanje u šatoru na Trgu Francuske Republike, a ubuduće će prosvjedovati samo u krugu tvornice.

>> 'Peremo se vlažnim maramicama, ali još mirišemo na žene'

>> 'Srce mi se kida kad moram dijete moliti novac za gablec'

>> 'Godinama smo za njih odvajali, a sad kada nama treba, odbili su nas'

'Prekidamo štrajk glađu ako nam se dozvoli da počnemo živjeti, jer pet mjeseci nismo dobile ni lipe, a ako se izjalove i ova obećanja proglasit ćemo opći štrajk glađu u kojem neće sudjelovati samo 20 radnica', izjavila je novinarima radnica Đurđa Krnjak nakon sastanka s predstavnicima Ministarstva i Vladina ureda za socijalno partnerstvo.

Ministarstvo obećalo jednokratnu pomoć

'Radnicama je obećano da će Ministarstvo požuriti sindikalni zahtjev Centrima za socijalnu skrb za isplatom jednokratne pomoći, te će pokušati organizirati sastanak s predstavnicima banaka, Zagrebačkog holdinga i Porezne uprave, rekla je predsjednica Sindikata tekstila', obuće kože i gume Hrvatske Svjetlana Šokčević.

Kroz dva-tri tjedna ipak biti pokrenut stečajni postupak u Kamenskom, a tada će radnice moći ostvariti pravo na naknadu za nezaposlenost i povrat tražbina Ministarstvo će također istražiti zašto je zastarilo 20 prijava inspekciji rada te će sutra pozvati na sastanak Upravu, Nadzorni odbor i predstavnike vlasnika Kamenskog kako bi se očitovali zašto dosad sami nisu pokrenuli stečaj, te u sklopu Mjera C za pomoć poduzetnicima u teškoćama izradili program restrukturiranja ili stečajni plan.

Šokčević je također ocijenila kako će kroz dva-tri tjedna ipak biti pokrenut stečajni postupak u Kamenskom, a tada će radnice moći ostvariti pravo na naknadu za nezaposlenost i povrat tražbina.

Vlada je učinila veliku grešku jer nije provela ništa od dogovorenog na sastanku održanom 30. studenog prošle godine kada se raspravljalo o državnoj pomoći tekstilnoj industriji. Zbog toga je danas tekstilni sektor na koljenima, s 5.000 otpuštenih radnica koje nigdje drugdje ne mogu naći posao, kaže Šokčević.

'Moguće da se Kamnsko namjerno uništava'

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever upitao je kako je moguće da Kamensko mjesecima ne uplaćuje doprinose, a da to nitko iz Ministarstva financija ne primijeti i ne reagira na vrijeme.

Zašto Vlada daje potporu za razvoj tekstilne industrije, a ne traži povratnu informaciju kako je ta potpora utrošena, rekao je Sever koji smatra da se u Hrvatskoj tekstilna industrija otpisuje jer nije dovoljno utjecajna.

Moguće je i da se Kamensko namjerno uništava zbog atraktivne lokacije - s jedne strane je Trg Franje Tuđmana, koji bi trebao biti jedan od primjernih zagrebačkih trgova, a s druge strane lokacija na kojoj se predviđa izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa. Zato očekujem da i Državno odvjetništvo odradi svoj dio posla, kazao je Sever.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene