Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štrajk glađu

'Peremo se vlažnim maramicama, ali još mirišemo na žene'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz radnice Kamenskog očajne su i njihove obitelji koje ih mole za prekid štrajka glađu.

Iako zbog ugroženog zdravstvenog stanja stalno primaju hitnu medicinsku pomoć, gladovanje će nastaviti dok im Uprava sve ne isplati.  Inače, tvrtka Kamensko državi je dužna 25 milijuna kuna za doprinose koje nije plaćala dvije godine, a radnicima oko 8 milijuna kuna za plaće.

Pročitajte i ovo Odlazak tekstilnih radnika nakon zatvaranja - 2 Propast uz radničke suze Kutija u rukama i otkaz. Tako iz zadnje u nizu propalih tvrtki odlazi 170 radnica: "To je moja otpremnina za 28 godina staža" Slika nije dostupna ATRAKTIVNA LOKACIJA Ruši se Kamensko: Na mjestu uništene tvornice niknut će luksuzni stanovi

'Peremo se vlažnim maramicama, a ipak još mirišemo na žene. To nam je ponos jer mirišemo na žene i imamo dostojanstvo', kazala je štrajkašica Ana Josipović. Liječnica Dubravka Hochstadter iz Zavoda za hitnu memdicinsku pomoć u Zagreb tvrdi kako je bitna kondicija onog koji ulazi u štrajk glađu kao i njeno zdravstveno stanje.

'Zdrava osoba prosječne težine na vodi i vitaminima može izdržati gotovo mjesec dana. Ove radnice, čini se, to neće moći. Većina ih ima zdravstvenih poteškoća - od šećernih do kroničnih bolesti. A rok izdržljivosti time se znatno smanjuje', kazala je.

>> Branitelji Podravke pozvali radnice Kamenskog na prekid štrajka

>> 'Srce mi se kida kad moram dijete moliti novac za gablec'

Uz radnice, očajne su i njihove obitelji. 'Naše obitelji plaču, mole se da se vratimo, da odustanemo, ali mi nećemo odustati dok god se nešto ne poduzme. Pet mjeseci smo bez plaće, nemamo za kruh, nemamo za prijevoz, molimo djecu da nam pomognu, da nam daju za gablec...zar smo to doživjele?' izjavila je jedna od radnica Štefica Relić.

S izaslanstvom radnica Kamenskog sutra bi trebali razgovarati državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Krešimir Rožman, ravnatelj Uprave za industriju i privatizaciju Siniša Šket i predstojnik Vladina ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović, najavio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Unatoč tome što od svibnja nisu primile plaće, radnice i dalje dolaze na posao, jer im poslodavac u protivnom prijeti otkazima, a Centar za socijalnu skrb ne može im isplatiti jednokratnu pomoć jer su još uvijek u radnom odnosu.

Sutra bi trebao završiti i postupak mirenja nakon kojega je Sindikat tekstila, kože, obuće i gume Hrvatske najavio štrajk za srijedu, 29. rujna.

Jednoj radnici pozlilo, ali se vratila štrajkati

Poslodavac je radnicima Kamenskog, po njihovoj računici, trenutno dužan oko 7,5 milijuna kuna za zaostale plaće i naknade za prijevoz, što iznosi između 14 000 i 15 000 kuna po osobi.

Kamensko d.d. također je dužno državi oko 25 milijuna kuna za doprinose i poreze, zbog čega je tvrtki račun blokiran od prosinca prošle godine, no Uprava je nakon toga poslovanje prebacila na tvrtku-kćer Kamensko trgovina d.o.o.

Radnice sumnjaju da se nekad ugledna tekstilna industrija, koju su nazivali 'kućom europske mode', želi namjerno uništiti kako bi vlasnici mogli prodati zgradu Kamenskog na atraktivnoj lokaciji, na Trgu Francuske Republike.

Njih 18 nastavilo je i danas, sedmog dana, štrajk glađu u šatoru smještenom na tom trgu, nedaleko od zgrade Kamenskog.

Nakon što je jednoj od njih pozlilo, obišli su ih djelatnici Hitne pomoći i pregledali, no kako se ta radnica ipak oporavila svih 18 je nastavilo gladovati. (Ivana Ivanda/Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene