Masovno se koristi

Dok oboljeli strepe hoće li ga dobiti ili ne, ilegalno tržište cvjeta: Reporterka Provjerenog otkrila kako mnogi nabavljaju popularni lijek

Dok oboljeli strepe hoće li ga dobiti ili ne, ilegalno tržite cvjeta. Naime, Ozempic, lijek koji je namijenjen oboljelima od dijabetesa tipa 2, mnogi masovno koriste za mršavljenje. Osobito zabrinjava najava da će nestašice određenih doza biti sve do prosinca. Reporterka Provjerenog Nikolina Cetinić istražila je o kakvom je lijeku riječ, je li doista revolucionaran ili može biti i opasan.

Ozempic, lijek namijenjen isključivo za liječenje dijabetesa tipa 2, najveću popularnost stekao je kao takozvani čudotvorni lijek za mršavljenje. I sve to nekoliko je puta rezultiralo globalnom nestašicom. Je li doista riječ o magičnoj formuli za brz gubitak kilograma ili pak opasnim posljedicama uzimanja na svoju ruku?

Zagorka Perinčić s dijabetesom tip 2 živi više od 30 godina: "Sad imam inzulin koji pikam samo navečer i Ozempic koji jedan put tjedno pikam. Ja sam bila sretna jer se nisam trebala pikati svaki dan i uzimajući ga sam se osjećala bolje."

Ozempic je na hrvatsko tržište stigao prije pet godina, a razvijen je za kontrolu šećera u krvi.

"Kada je u pitanju sama razina glukoze u krvi, djeluje na način da potiče gušteraču da luči inzulin onda kada je to potrebno, znači kada razina glukoze pređe određenu nedozvoljenu granicu", objasnila je endokrinologinja dijabetologinja Antonela Ljubičić.

Jedan od učinaka lijeka, koji sadrži aktivni sastojak semaglutid, je da smanjuje apetit.

"On djeluje centralno na razini mozga, on blokira centar za glad. Na neki način pacijenti osjećaju manju glad i veću sitost. Zatim na razini samo gastrointestinalnog sustava usporava pražnjenje želuca, smanjuje motilitet crijeva. Na taj način isto pacijenti osjećaju veću sitost", pojasnila je Ljubičić u razgovoru s reporterkom Provjerenog Nikolinom Cetinić.

I zato je iznimno učinkovit kod pretilih osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2, kojima je i namijenjen.

Medicinski savjeti s društvenih mreža

Umjesto u liječničkoj ordinaciji, medicinski savjeti i iskustva dijele putem društvenih mreža. Ne samo da se dijele savjeti, već se kupuju i prodaju lijekovi. Cetinić je našla na razne oglase i na nekoliko njih se i javila.

Dogovorila je kupnju s takozvanim prodavačem u Zagrebu da bi provjerila kakvi se lijekovi prodaju na ilegalnom tržištu. Lijek je kupila za 200 eura, a prodavač je poslao i račun iz hrvatske ljekarne na kojem je vidljivo da je lijek dobiven na privatni recept.

Pročitajte i ovo "Slažem se s vama" Reporterka razotkrila skandaloznu praksu - Struka zgrožena, liječnica zavapila: "Evo, dat ću otkaz, prestat ću to raditi"

Iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) upozoravaju, bez obzira radi li se o lijeku kupljenom u ljekarni, bilo kakva preprodaja čini krivotvorinu.

"Provjereni i sigurni lijekovi se nalaze isključivo na ovlaštenim mjestima – ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama lijekova na malo. Samo tamo se nalaze lijekovi koji su sigurni i odobreni za korištenje", objasnila je Eva Šintić iz HALMED-a.

Na crnom tržištu nema nestašice

U Hrvatskoj su na tržištu dostupna dva lijeka s aktivnim sastojkom semaglutidom: Ozempic i Rybelsus. Lijekovi su to istog danskog proizvođača Novo Noridska. Prema informacijama koje su već objavili brojni mediji, riječ je o tvrtki vrijednoj više od 570 milijardi dolara, što je više od cjelokupnog danskog gospodarstva.

U povećanje proizvodnih kapaciteta prošle je godine uloženo više od tri milijarde eura, a očekuje se da će novi pogon postati operativan do 2029. godine. Cetinić je upitala proizvođača postoje li posljedice za osobe koje lijek koriste mimo indikacija. Odbili su komentirati, ali su uputili apel.

"Apeliramo da se lijekovi propisuju i koriste samo u odobrenim indikacijama sukladno sažetku opisa svojstava lijekova", stoji u odgovoru.

Trenutačno je u Hrvatskoj nestašica Ozempica od 0,25 i 0,5 miligrama, koji će biti dostupni tek u 12. mjesecu.

"Realno, nestašica je stalno prisutna. Mi svakodnevno naručujemo po desetke kutijica tri različite jačine i to nam stigne tek sporadično, možda kutijica ili dvije u tjedan, 10 dana ili čak nekad u dva tjedna", objasnila je Emilija Horvat, magistra farmacije Gradske ljekarne Zagreb.

Pa tako oni koji ga koriste, iz mjeseca u mjesec strahuju hoće li lijeka za njih biti.

"Žalosno, žalosno. Ljuta sam na te liječnike privatne koji to daju jer oni jako dobro znaju što rade. Stalno mi je taj lijek nad glavom", rekla je Perinčić.

S druge strane, čini se da na ilegalnom tržištu nema nestašice. "Imat ću, samo mi moraš javljati unaprijed", reporterki Provjerenog rekao je prodavač.

Alternativa za liječenje šećerne bolesti postoji, stoga panike nema, ali pitanje je koliko je etično i dobro za pacijente da do Ozempica ne mogu doći zbog tko zna kojih razloga. Postoji i lijek s istim sastojkom kao Ozempic, samo u većoj dozi.

U Hrvatskoj još uvijek nije dostupan. I onda kada bude, indiciran je za liječenje pretilosti i propisivat će ga isključivo liječnici. Pitanje je jesmo li spremni vlastito, pa i tuđe zdravlje, staviti na kocku, a sve zbog izgleda? I hoće li se institucije s ovim problemom napokon uhvatiti u koštac?

Pročitajte i ovo Velika borba Godinama je patila, ali je odlučila da o tome neće šutjeti: Provjereno donosi priču o ženi koja ustraje usprkos svemu

Pročitajte i ovo Donosi Provjereno Vojnik na obuci ostao u budnoj komi i nije dobio ni centa odštete: "Bio je spreman život dati za Hrvatsku, a odbačen je"