sindikalne akcije

Škola tek počela, a prosvjetari prijete prosvjedima, nezadovoljni koeficijentom, položajem: "Kao da u politiku ulaze loši đaci, koji se onda osvećuju"

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Zbog problema u školstvu dio prosvjetara će opet prosvjedovati i to zato jer već mjesecima traže početak pregovora o granskom kolektivnom ugovoru. Ministru su dali rok do kraja ovog tjedna da im javi kad počinju pregovori. Ako ne dobiju datum, u ponedjeljak će objaviti kada idu u prosvjed.

Nezadovoljni uredbom o koeficijentima i kolektivnim ugovorom, sindikat Preporod i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja traže sastanak s ministrom Radovanom Fuchsom.

"Počeli smo pregovore za naš granski kolektivni ugovor još početkom 2023. godine. Ministarstvo je maksimalno rastezalo i zapravo već 10 mjeseci nemamo nikakvu komunikaciju oko kolektivnog ugovora" rekao je Matija Kroflin iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Željko Stipić iz sindikata Preporod dodaje: "Mi smo općenito nezadovoljni položajem radnika u školama, to nezadovoljstvo ne proizlazi samo iz granskih kolektivnih ugovora. Ja ovdje moram reći da smo mi jako nezadovoljni novim koeficijentima gdje je vlada išla dvostrukim kriterijima gdje je rad u školi uvijek bio drugorazredan rad u odnosu na usporediv rad u drugim javnim službama".

Oni koji obrazuju djecu u osnovnoj školi u srpnju su dobili prosječnu plaću od 1542 eura. Nastavnik u srednjoj školi dobio je 17 eura više.

"Prosjek bi trebao biti niži stotinu ili barem dvjesto eura niži jer većina ljudi koje ja znam, a koji su nazovimo to tako obični nastavnici, s tim početnim koeficijentom i s ozbiljnim brojem godina staža nemaju tu plaću od 1500 eura", tvrdi Josip Jukić, profesor geografije u VII. gimnaziji Zagreb.

Dio ima puno veći prosjek, poput profesora Jukića koji je nastavnik izvrsni savjetnik s najvećim koeficijentom. Prosječna plaća za te nastavnike u srpnju je iznosila 2107 eura.

"Moja plaća je približna onome što piše kao prosjek, ali je u principu posljedica svih mogućih maksimalnih doprinosa u koeficijentu, broju djece, olakšicama i slično. Ja sam matematički rijedak slučaj", kaže Jukić.

Učitelji i sindikat se slažu, samo žele da se njihov posao cijeni.

"Mi kao da na neki način svjedočimo da u politiku ulaze loši đaci koji se onda svete onima koji su od njih tražili jako puno", kaže Stipić.

Sindikati poručuju - ako već neće s njima za stol, krajem sljedećeg tjedna ministru će pred prozore. Ministar pak kaže da je problema mnogo, pa za sindikate nije bilo termina.

"Ako je to jedini problem što nisu došli u ministarstvo, onda ćemo to riješiti vrlo vrlo brzo. Razgovarat ćemo zasigurno", govori resorni ministar Radovan Fuchs.

Pitanje je samo, hoće li tome prethoditi još jedan prosvjed.

Pročitajte i ovo Udaljen s posla Ginekologa optuženog za silovanje tužila još jedna pacijentica: "Sondom pipao po spolovilu ženu koja je netom prije izgubila bebu"

Pročitajte i ovo Tri godine radova Povijesni dan koji se čekao 60 godina: Otvorena druga cijev tunela Učka - "Ovo je ulaganje u život svih nas"

Pročitajte i ovo Tko to tamo pali? Stoje li piromani iza namjerno izazvanih požara? "To je vrlo, vrlo rijedak poremećaj"

Pročitajte i ovo Umjesto testiranja - prodaja fotelja!? "Upozorite starije, to je prijevara": Odvela majku na navodno testiranje na rak