Nevidljiva kampanja

Profesorica Grbeša Zenzerović o kampanji: "Vidi se koji kandidati se trude u jednom segmentu. A neki će platiti zbog onog što se dogodilo na izborima"

Manje od dva tjedna ostalo je do europskih izbora. Pomalo "tihu kampanju" u studiju Dnevnika Nove TV prokomentirala je gošća profesorica Marijana Grbeša Zenzerović.

Dvanaest je dana do izbora, kampanja je, kaže profesorica, uglavnom nevidljiva, osim onog što se može vidjeti na internetu.

"Neke stranke vjerojatno su se istrošile u parlamentarnoj kampanji. Čini se da je ekonomičnije biti na internetu", rekla je.

Primjetila je kako bi strankama najbolje bilo da su na tradicionalniji način iskomunicirani prepoznatljivi članovi kampanja kao zastupnici u parlamentu Europske unije, a koji se bore za nove mandate. Navela je kao primjer Biljanu Borzan i Tonina Piculu.

"Tradicionalniji birači to bi vjerojatno cijenili, da su prisutiniji u javnom prostoru izvan interneta.

Što se tiče interneta, akteri se trude na različite načine privući pažnju, pogotovo oni koji rade u parlamentu, pogotovo Borzan, Ressler, Flego, Matić... Svi oni puno rade na internetu", primjetila je profesorica Grbeša Zenzerović.

"Kampanja Možemo! je jako zanimljiva i humoristična. Obraća se njihovim biračima, a politologinja i influenserica Nina Skočak na društvenim je mrežama doma", istaknula je stručnjakinja neke kandidate. 

Zajednički nazivnik - zabava

"Svi se jako trude biti zabavni. To je došlo zahvaljujući platformama  poput Instgrama i TikToka. Svi pokušavaju uhvatiti taj trend", objasnila je.

Pročitajte i ovo Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači?

Upitana što misli o tome kako će na kandidate utjecati sve ono što se događalo nakon nacionalnih parlamentarnih izbora odgovorila je kako će neke stranke platiti cijenu toga što su ušle u koaliciju s vladajućima, misleći na Domovinski pokret.

"Most, koji trese potres zbog odlaska nekih članova, vjerojatno će radikalizirati svoju retoriku pred kraj kampanje kako bi kompenzirao svoj nesretan rejting. Ono što se događalo na parlamentarnim, ostavit će traga i na ovim izborima", zaključila je. 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.