Oglasilo se ministarstvo

Procurio dokument - Samo jedan odgovoran za tragediju, otkriveni detalji drame: "Nemojmo se zaje*avati..."

Rampa trajekta pala na pomorce Foto: Damir Skomrlj/Cropix
Istraga Ministarstva prometa utvrdila je da je samo jedna osoba odgovorna za tragičnu nesreću trajekta Lastovo u kojoj su poginula tri mornara, a jedan je teško ozlijeđen.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture poslalo je službeno priopćenje nakon što je procurio dokument kojim se za nesreću na trajektu Lastovo odgovornim smatra Davida Soptu, predsjednika Uprave Jadrolinije, uz kaznu od 33.180 eura.

Ministarstvo je javnosti kratko poručilo:

"Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture provodi neovisnu istragu o pomorskoj nesreći broda Lastovo koja se dogodila 11. kolovoza 2024. godine.

O rezultatima iste javnost će biti izvještena kad istraga bude završena", piše u priopćenju.

Nacrt izvješća o istrazi

David Sopta, predsjednik Uprave Jadrolinije, odgovoran je što nije uspostavio sustav upravljanja sigurnošću kompanije te se za njega traži kazna od 33.180 eura (250.000 kuna), koliko je predviđena maksimalna novčana kazna za prekršaj za koji ga se tereti prema Pomorskom zakoniku. 

To stoji u dokumentu koji je procurio iz Ministarstva prometa, a riječ je o nacrtu izvješća o istrazi nesreće trajekta Lastovo u kojoj su poginula tri mornara, a jedan je teško ozlijeđen.

Inspekcijski nalaz, koji posjeduje redakcija DNEVNIK.hr-a, nije utvrdio krivicu drugih članova posade jer je zaključeno da nitko nije bio upoznat sa sigurnim radom rampe koja se srušila na mornare i usmrtila ih

U dokumentu koji je procurio iz Ministarstva navode se i iskazi zapovjednika Lastova Gorana Đolonge i Predraga Vulića, vođe palube. Đolonga je, prema vlastitom iskazu, bezuspješno pokušavao dozvati Vulića i još neke članove posade kad je shvatio da dignuta rampa nije fizički osigurana od pada. 

Nakon što se spustio na palubu, sreo je Vulića i naložio mu da osigura rampu. "Nema rampa kuda ići", odgovorio mu je Vulić, no zapovjednik je inzistirao. 

"Nemojmo se zaje*avati, netko to mora odmah zabraviti", stoji u Đolonginu iskazu, nakon čega su obojica krenula prema rampi. U trenutku kad je Đolonga ponovio da se rampa mora osigurati ona je pala i zdrobila trojicu mornara Boška Kostovića, Denisa Šarića i Marka Topića, dok je Davor Zagorec zadobio teške tjelesne ozljede. 

Pročitajte i ovo suđenje u Beogradu "Mama se ljutila i vikala kad nisam bio najbolji. Da nisam imao očeve pištolje...": Jezivi iskaz učenika koji je napravio masakr u školi

Pročitajte i ovo IMAO JE 32 GODINE I druga smrt u dva dana: Našli ga uz drvo pored srednje škole