Upozorava stručnjak

Prizori iz mora nekima bi mogli zgaditi kupanje: Nije opasno, ali neki bi ipak morali pripaziti

Visoke temperature i velike količine oborina ostavile su traga na moru. Sjeverni Jadran od Trsta do Istre zahvatilo je cvjetanje mora - nikad jače u posljednjih 20-tak godina. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga.

Intenzivno cvjetanje mora od Tršćanskog zaljeva do istarske obale privuklo je pažnju javnosti posljednjih tjedana.

"Radi se o jednom prirodnom fenomenu, nazivamo ga cvjetanje mora koje je prvi put zabilježeno 1729. godine baš u sjevernom Jadranu. Ovako intenzivno cvjetanje nismo imali zadnjih 20-ak godina", objasnila je Daniela Marić Pfannkuchen, viša znanstvena suradnica iz Centra za istraživanje mora u Rovinju Instituta Ruđer Bošković.

Sada se poklopilo sve - visoke temperature mora, mnogo oborina i nanosi rijeka.

"Omogućilo je to da fitoplankton i stanice koje su prirodni stanovnici Jadrana počnu proizvoditi sluzavu tvar koja je većinom šećer koju sad možemo vidjeti u vidu tih agregata. Radi se o povećanom donosu rijeke Po koji je utjecao na to da se ti agregati formiraju i sada oni kruže sjevernim Jadranom", objasnila je Marić Pfannkuchen.

Pročitajte i ovo Dobro je znati Njemački mediji upozoravaju: "Ako idete u Hrvatsku, pazite na morske šmrklje"

Pročitajte i ovo Znanstveno objašnjenje FOTO/VIDEO Opasna vrsta nalik meduzi pojavila se u sjevernom Jadranu, a ribari bi zbog još jednog fenomena mogli imati problema

Centar za istraživanje mora u Rovinju stanje prati svakodnevno. Uzimaju se uzorci i obavljaju mjerenja. Osim što je pojava vidljiva na površini, prisutna je i u dubini mora. Dok ovaj fenomen traje, smetnje na svom alatu mogu imati ribari.

Neugodni prizori za oko, ali za ljude nema opasnosti. Kod jako osjetljivih ipak je moguća iritacija, naime, kako je kazao Goran Crvelin iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) Primorsko goranske županije: "Ako je baš nužno da se moramo kupati u takvom moru, svakako nakon kupanja bih preporučio detaljno tuširanje, ali ako ikako postoji mogućnost da se ne ulazi u takve nekakve nakupine da ih se proba izbjeći jer se uglavnom radi o lokalnoj pojavi."

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

 

 

Povezane teme