Milijunska malverzacija

Stigla odluka suda: Pivcu i trojici suradnika određen istražni zatvor, blokirana je i nekretnina

Četvorici aktualnih i nekadašnjih čelnika Mesne industrije Vajda istražni sudac odredio je jednomjesečni istražni zatvor. Jedan od njih je i Miljenko Pivac. Što je o aferi subvencijske prijevare rekao resorni ministar, provjerila je ekipa Dnevnika Nove TV.

Na sudu su čuli neugodnu odluku. Četvorica bivših i aktualnih šefova Uprave i Nadzornog odbora tvrtke Vajda moraju u istražni zatvor. Među njima i prvookrivljeni Miljenko Pivac.

"Sudac istrage je prihvatio prijedlog ureda za određivanje istražnog zatvora. U odnosu na četvoricu vrijedi zbog opasnosti od utjecaja na svjedoka, a u odnosu na dvojicu i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela", rekao je Vjekoslav Tolnaj, delegirani europski tužitelj.

Sud je odlučio da postoji opasnost da bi na slobodi i na svojim funkcijama kazneno djelo mogli ponoviti šef Uprave Vajde Vilim Simon te Miljenko Pivac kojem nije pomoglo što je već podnio ostavku u Upravi.

"Zato što su ispunjeni uvjeti i postoje okolnosti koje je sudac prihvatio da je nadalje neovisno o činjenici što formalno nije u managementu, postoji opasnost da bi mogao počiniti kazneno djelo", dodao je tužitelj Tolnaj.

Postoji opasnost i da bi mogli utjecati na devet svjedoka, ali u istrazi će ih biti više ispitanih, poručio je europski tužitelj. Tereti ih se za prijevare na subvencijama za svinjogojstvo i to da su od 2018. do 2023. godine podnijeli više zahtjeva za financiranjem vrijednim 9 milijuna eura te lažno prikazali da ispunjavaju uvjete.

Isplaćeno im je 5,4 milijuna, a ostatak uskraćen jer je nepravilnosti uvidjela Agencija za plaćanja u poljoprivredi. Dio su vratili, oko milijun i pol, tvrdi EPPO.

"Danas je doneseno riješenje o blokadi imovine, odnosno doneseno je rješenje o zabrani raspolaganja jednom nekretninom okrivljenog trgovačkog društva, a kao osiguranje radi naplate oduzimanja imovinske koristi", rekao je Tolnaj.

Iz ministarstva poljoprivrede odgovaraju nam kako je Agencija za plaćanja u poljoprivredi tražila da se vrati nepravilno isplaćenih milijun i pol eura za 2019., 2020. i 2021. godinu. Tad je ministrica bila Marija Vučković, iz čijeg ministarstva sad odgovaraju da je ona kontrolni sustav poboljšala i da je sve rađeno prema propisima. Aktualni ministar pak za Dnevnik Nove TV rekao je:

"Kontrole se rade na početku u samom tijeku evaluacije i na kraju. Ako kažem da su sami djelatnici prijavili nepravilnosti onda to govori da je unutar kuće tada netko prepoznao da se nešto radi kontra zakona. Mislim da je sve jasno. Nitko iz agencije za plaćenje nije imao namjeru sakrivati ili štititi bilo koga", naglasio je ministar Josip Dabro.

A zid šutnje Grupe Pivac i dalje traje, tako da su odvjetnici osumnjičenih i danas bili bez komentara.

Pročitajte i ovo Rat na drugom kontinentu Još jedna zemlja zaprijetila: "I mi šaljemo vojnike i obavještajce u Ukrajinu"

Pročitajte i ovo Čeka se reakcija Dramatični navodi Britanaca: "Crta je prijeđena, ovo je sada potencijalno treći svjetski rat"

Pročitajte i ovo Donosi Provjereno Agonija nakon porođaja, mlada žena jedva je preživjela: "To je kao da čistite ono ljigavo iz sudopera, bilo je jezivo, bio je horor"