Na osječkoj tržnici zimska ponuda: brokula, cvjetača, krumpir, mrkva i kupus. Pojavile su se i prve rotkvice. Prvi vjesnici već su tu. U plasteniku Ljiljane Kolombo već niče mladi grašak. U nepreglednim redovima zeleni se i budući mladi luk.
Toplo vrijeme na ruku ide i drugom povrću. "Matovilac, rikola, kopar - to je sad posijano i čekamo da naraste do Uskrsa", rekla je povrtlarka Ljiljana.
Prvo domaće povrće na tržište će i prije Uskrsa, Ljiljana računa da će to biti negdje nakon 15. ožujka. I dok je mnogima Uskrs još daleko, pun posla već sada imaju i proizvođači šunki.
Velike šunke mogu se dobiti samo od debelih svinja. U Kući baranjskog kulena pripreme za Uskrs tako počinju mjesecima prije Božića.
"Treba puno vremena da šunka bude spremna za Uskrs. Za konzumaciju da bude suha to treba godinu i pol najmanje, a za Uskrs je sasvim dovoljno pet mjeseci", objasnio je proizvođač kulena i šunki Slobodan Stanković.
Svaka od njegovih izloženih teška je između 12 i 15 kilograma i zahtijevala je posebnu obradu.
"Jedno pet tjedana je bila u slancu, poslije toga je bila dva dana u hladnoj vodi da se ocijedi da se izvuče, da se odsoli, i onda je bila nekih 14 dana u dimu, svaki drugi dan je imala po tri do četiri sata dima i sad je 20-tak dana u komori i čeka Uskrs u komori na temperaturi od 12 stupnjeva", dodao je Stanković.
Šunke će se ove godine plaćati između 25 i 30 eura za kilogram, a vezica rotkvice i mladog luka jedan euro.
Počela je nova proizvodna godina i za proizvođače nema odmora. Zahtjevni kupci, nestrpljivo čekaju.
Proljeće na tržnice donosi najveći izbor i domaću hranu u svim mogućim bojama.
Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.