Izvanredne mjere

Iz Centra za obranu od poplava upozorili: "Na tom području bit će ugroženi objekti, a od poplave će se morati braniti i Zagreb"

Obaraju se rekordi po količini oborina u jednom danu i po nekoliko metara rastu vodostaji rijeka. Meteorološke prognoze nisu dobre. Iz Centra za obrane od poplava javio se reporter Domagoj Mikić.

Nakon što je narasla za gotovo tri metra u 24 sata u svom gornjem toku, Kupa se polako prelijeva preko prometnica u donjem dijelu. Vodostaj kod izvora tijekom dana je padao, a sada opet raste, što ne ide na ruku stanovnicima sela na području Vrbovskoga u Gorskome kotaru.

Kao što je uobičajeno u gornjem djelu rijeke Kupe, vodostaji su počeli padati, a u ovom donjem dijelu kod grada Vrbovskog raste Kupa. Prometnica koja vodi do graničnog prijelaza sa Slovenijom zatvorena je za sav promet zbog izlijevanja vode na kolnik.

Problema u prometu ima i s druge strane granice, u Sloveniji.

"Ljudi koji žive uz Kupu, nije im baš najlakše, boje se što će im se dogoditi. Nije ovdje samo Kupa, nego i drugi potočići, neki su trebali drugim putem na posao, tako da nije najugodnije", smatra Tinkara Hodnik iz Slovenije.

Problema u prometu za vozače automobila bilo je i na istarskom i riječkom području. U Istri su vatrogasci imali tri, a u Primorsko-goranskoj županiji šest intervencija.

Uz Kupu se i Dobra počela izlijevati, pa nogometno igralište danas više nalikuje na bazen.

"Teren se oporavlja, ali poslije toga ostaju udubine gdje se voda zadržava i sad je baš na jednom mjestu do svlačionice jako propao", rekao je Dušan Stipanović, predsjednik NK-a "Gomirje".

Kasno poslijepodne vodostaj Kupe u gornjem toku ponovno je počeo rasti.

"Vidim da raste naočigled. Prema tome, vidim da će biti problema, večeras moramo očekivati izlijevanje Kupe na ovu županijsku prometnicu. Bit će problema ne samo na prometnici nego i u mnogim dvorištima, mnogim poslovnim prostorima", smatra Davorin Klobučar iz Broda na Kupi.

Stanje prate Hrvatske vode

Meteorolozi očekuju rekordne količine oborina, na nekim mjestima i do 150 litara po četvornom metru. Crveni meteoalarm upaljen je i za sjeverni Jadran i za Dalmaciju.

Stanje iz minute u minutu prate i u Hrvatskim vodama, gdje je s Tomislavom Novoselom razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

"Iz Hrvatskih voda rekli su da su problematične Sava i Kupa, a modeli o potencijalnim razinama vodostaja tih dviju rijeka rade se iz sata u sat", najavio je novinar Mikić.

"Trenutačno je relativno povoljna situacija, samo u gornjem toku Kupe na izlazu iz Hrvatske kod Broda na Kupi proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava. U okolici Gospića izlio se manji bočni otok, ali to će se stabilizirati", objasnio je Novosel koja su područja najugroženija. 

Rekao je i koja je prognoza za iduće dane.

"Kiša koja je padala tijekom cijelog dana dovest će do sekundarnog vodnog vala rijeke Kupe i Save iz Slovenije. U petak očekujemo ozbiljan porast vodostaja na području Karlovca", rekao je i najavio da bi Kupa mogla narasti i do iznad 800 centimetara.

"To su rijetki i visoki vodostaji", zaključio je i dodao da će sigurno biti ugroženi objekti uz rijeku Kupu, nizvodno od centra Karlovca.

"Održan je stožer Civilne zaštite u koordinaciji sa stožerom Civilne zaštite grada Karlovca. Postavljaju se veće i boks-barijere na najugroženija mjesta i objekte", rekao je.

Upitan o situaciji u susjednim zemljama, rekao je da je Sava uvijek opasna.

"Iz Slovenije se formira vodni val Save, u četvrtak je protok bio 1500 kubika u sekundi, a sekundarni će biti na razini 2500 kubičnih metara u sekundi.

U petak se na području Zagreba očekuje uvođenje redovnih mjera obrana od poplava", najavio je.

Prokomentirao je i stanje na jugu zemlje te bujične poplave.

"Bujične i urbane poplave u posljednje vrijeme osjećamo. Padne na lokalom nivou velik pljusak i ne postoji kanalizacijski sustav koji to može prihvatiti. Bujični vodotoci brzo rastu i izlijevaju se. Dobro je samo što se brzo i vraćaju u korito", objasnio je Novosel.

U idućim danima mogu se očekivati rekordan rast Save i Kupe. Hrvatske vode apel su uputile i mještanima Hrvatske Kostajnice jer bi trebala rasti i Una, zaključio je novinar Mikić.

Pročitajte i ovo Napredni sustav VIDEO Nevjerojatan način borbe protiv poplava: "Ovo je spriječilo katastrofu kad je tajfun udario"

Pročitajte i ovo "Borci za slobodu" Dodik veličao četnike, a onda američkog veleposlanika nazvao smradom

Pročitajte i ovo Začarani krug Žene imaju na to pravo, ali nekima liječnici neće ponuditi: "Onda to skupo plaćaju u privatnim poliklinikama"

 

Povezane teme