Šok na Jarunu

Prije godinu dana na Zagreb je pao dron. Ni danas nema odgovora na brojna pitanja

Prije godinu dana je na zagrebačkom Jarunu pao dron. Odmah pokraj Studentskog doma Stjepan Radić.

Na mjestu pada drona - nastao je krater veličine tri metra. Danima su vojska i sigurnosne službe obilazile mjesto pada dok se nije iskopala i posljednja krhotina.

Ono što se poslije doznalo jest da je letjelica bila vojnog tipa i da je došla iz zračnog prostora Mađarske brzinom 700 kilometara na sat. Ubrzo je pronađena i crna kutija, ali službena istraga na kraju je pokazala da letjelica nije nosila eksploziv. 

Godinu dana poslije i dalje se ne zna - je li ukrajinska ili ruska i tko ju je lansirao.

Riječ je o bespilotnoj letjelici Tupoljev TU-141 STRIŽ, zapravo krstarećoj raketi - pa je bilo veliko čudo - s obzirom na njezinu veličinu - da nitko nije stradao.

Dužina letjelice bila je gotovo 15 metara - s rasponom krila od oko tri metra. Težila je više od šest tona. Njezina maksimalna brzina je 1100 kilometara na sat i leti uglavnom nisko, iako može dosegnuti i do 6000 metara. Nema svoje kotače pa polijeće s rampe, a slijeće - točnije pada - uz pomoć padobrana koji se aktiviraju u repu letjelice.

Pročitajte i ovo "Podatak je klasificiran" Misterij pada drona u Zagrebu: "Zna se otkud je došao i pretpostavlja se tko ga je lansirao, ali..."

Pročitajte i ovo Javljaju na društvenim mrežama "Dobro je roknulo": Zvuk poput eksplozije prestrašio Zagrepčane, oglasila se policija

A zašto ni danas nema odgovora na brojna pitanja oko pada letjelice - pitali su novinari ministra obrane Marija Banožića.

"Naravno da se hrvatska javnost treba interesirati. Ono što sam ja mogao učiniti je razgovarati sa svim zemljama članicama NATO-a gdje je dron prošao. One podatke koje smo prikupili od njih smo prikupili. Ostaje još jedan dio koji bi trebao jasno utvrditi. Znate da je na tom području i dalje rat. Tako da ćemo morati pričekati još neko vrijeme. Išli smo u nabavu protuzračne obrane kratkog dometa što je riješeno, a potpisao sam i odluku o moderniziranju radarskih sustava", rekao je Mario Banožić, ministar obrane. 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.