Praksa prije teorije

U spolne odnose upuštaju se sa 16, polovica ne koristi zaštitu: Znanje im je tek prolazna dvojka

Već sa 16 godina, srednjoškolci se upuštaju u spolne odnose. Više od polovice, zaštitu ili uopće ne koriste, ili je koriste ponekad. Kad je u pitanju spolno i reproduktivno zdravlje, istraživanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je pokazalo - znanje im je tek prolazna dvojka.

Svaki treći učenik trećeg razreda srednje škole, već je stupio u spolni odnos. Najčešće prvi put sa 16.

 "Prema korištenju zaštite kada stupaju u spolne odnose tu smo i prema međunarodnom i prema našem istraživanju, dosta loše stojimo. Znamo da svaki nezaštićeni spolni odnos nosi brojne rizike za naše zdravlje", rekla je dr. sc. Diana Jovičić Burić dr. med. voditeljica Odjela za promicanje spolnog zdravlja HZJZ.

O tome ne razmišlja polovica ispitanih srednjoškolaca koja kondome ili uopće ne koristi ili koristi rijetko. Polovica je imala spolni odnos pod utjecajem alkohola. 18 posto pod utjecajem droga.

Kada procjenjuju koliko znaju o spolnom zdravlju, daju si četvorku.
Kada im se znanje testira - imaju tek prolaznu dvojku.

"Većinom mladi nisu toliko upućeni u neke probleme do kojih može doći kod spolnih odnosa, odnosno posljedica spolnih odnosa, posljedice nezaštićenog spolnog odnosa, spolno prenosivih bolesti", rekla je Ana Marija Zrinski, učenica 3. razreda Gimnazije AGM Zabok za Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Oprez! Povlači se proizvod pozitivan na salmonelu: "Ne konzumirajte ga, vratite ga"

Ove su srednjoškolke o tome učile tijekom projekta Škola i zajednica - i dio su razreda koji je i sam napravio slično istraživanje. O spolnom zdravlju puno su naučili.

"Ja sam saznala dosta o tim načinima kontracepcije, nisam znala za mnoge osim onih standardnih za koje svi znaju. i saznala sam koliko to može biti problem otvoriti se i pričati o tom problemu", rekla je Ema Fišter, učenica 3. razreda Gimnazije AGM Zabok.

Zato se srednjoškolci o spolnim odnosima i zaštiti, najčešće informiraju putem interneta.

"Mislim da je to dosta loše jer internet je pun netočnih informacija i mislim da bi nekako bilo najbolje ili preko vršnjaka ili najpoželjnije ipak preko roditelja, to je ipak neki najiskreniji savjet koji možemo dobiti", priča Ema Gospočić, učenica 3. razreda Gimnazije AGM Zabok.

Pročitajte i ovo Neki imaju prednost pri kupnji Pomama iz cijele Hrvatske za nekretninama u gradu na Jadranu: "Ovaj je grad dobra prilika"

O tome se nedovoljno govori i na nastavi.

"Te teme su vrlo malo zastupljene u udžbenicima tako da učenici ustvari informacije na satu i ono što mogu dobiti iz udžbenike, vrlo su oskudne i trebaju se informirati samostalno", rekla je Irena Futivić, profesorica biologije i kemije, Gimnazija AGM Zabok.

Što ne bi bio problem, da se ne srame pitati i da informacije počnu tražiti na stručnim stranicama.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.