Nema opasnosti za građane

Požar u skladištu plastike vatrogasci gasili cijelu noć: "Svaki požar može se spriječiti..."

Veliki požar u skladištu plastike koji je planuo u srijedu kod Zaprešića je pod kontrolom. Iako je u trenutku zapaljenja u tvornici bilo radnika, sve je prošlo bez ljudskih žrtava. Stanje je za Dnevnik Nove TV provjerila Petra Buljan dok je sa sudskim vještakom o svemu popričala reporterka Anja Perković.

Dim je i u četvrtak sukljao iz onog što je do jučer bilo skladište plastike. Riječ je o ukupno 8 000 metara četvornih, sada potpuno prekrivenih rastopljenim otpadom.

"Sve to mora proći kroz naše ruke, sve mora biti zalijano vodom kako bismo bili sigurni da se neće reaktivirati.

Ovaj vjetar nam baš otežava, drugo što otežava je objekt koji prijeti urušavanjem u jednom dijelu. Ne možemo dovoditi ljudske živote u opasnost", rekao je Željko Barun, zapovjednik JVP-a Zaprešić.

Opasnosti ipak nema za ljudsko zdravlje, pokazala su mjerenja.

"Osim dima i neugodnog mirisa izvan požarišta se nije dogodilo nekakvo izlaganje štetnosti ljudskom zdravlju, na sreću", uvjerava Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“

Onečišćenje je zabilježeno samo na požarištu koje je u srijedu poslijepodne ovako izgledalo.

Temperature su dosezale i do 1600 stupnjeva. Sa stihijom se borilo 200 vatrogasaca, u pomoć su stigli i specijalizirani roboti. Hidranti u krugu tvrtke nisu bili spojeni.

"Naravno da se bojim kako se ne bih bojao, jel osjetite taj miris?", priznaje Zaprešićanin Željko.

Građani su preventivno dobili uputu da prozore zatvore, ali i nose maske.

"Čim sam vidio veliki dim, odmah sam zatvarao", rekao je Ivo Vargek.

"Kako se neću brinit za dzravlje...", komentirao je Filip.

"Imamo dvoje male djece i ostali smo bez struje, a imaš upozorenje da sve zatvoriš... Nemoguće po 30 stupnjeva koliko je bilo jučer", rekla je Anamarija.

Dim se širio i do okolnih mjesta.

"Crno i katastrofa, ništa se nije moglo vidjet, a i danas se osjetilo", rekao je Vedran Todorović iz Bistre.

"Treba vidjeti zašto se to dogodilo, iskreno, da se onak cijela hala zapali odjednom, to je čudno", smatra Ivan.

Pročitajte i ovo Direktor uhvaćen u laži Horor u jednom od najsiromašnijih dijelova Hrvatske: ''Meni je četiri dana išla krv na usta i na nos", "Povraćamo od toga, ne možeš ni gledati, grize"

Riječ je o lokaciji koja je dozvolu za probni rad dobila u travnju prošle godine. Inspekcija je nadzor odradila u listopadu i nije pronašla nepravilnosti.

Iz CIOS grupe tvrde da prvi rezultati pokazuju kako se otvoreni plamen pojavio u takozvanoj žutoj vrećici, namijenjenoj za odvojeno prikupljanje plastičnog otpada. Materijalna šteta je, kažu, velika. Sve ostalo tek treba utvrditi.

"Radi se na raščišćavanju plastične gorive mase i automatski se radi hlađenje", rekao je voditelj županijskog centra 112 Zagreb Antonio Stanić.

U tome će im pomoći i mehanizacija, a vatrogasci na terenu ostaju cijelu noć.

Pročitajte i ovo Gorjela plastika FOTO Još se ne zna uzrok velikog požara u Zaprešiću: Djeca mogu u vrtiće i škole

Vještak: Svi požari se mogu spriječiti

Kod tvornice je sa Zvonkom Rumenjakom, sudskim vještakom, o eventualnom uzroku i načinu izbijanja požara porazgovarala Anja Perković.

"Svaki požar može se izbjeći ako su mjere za zaštitu od požara utvrđene. Svaki objekt gdje se skladišti opasan otpad, kao što je plastika, mora imati uporbanu dozvolu koja definira kojim se sredstvima požar može gasiti.

Osim toga, radnici moraju biti osposobljeni za početno gašenje požara, aparatima na prah, hidrantima te gašenje šprinklerima, tj. sustavom automatskog gašenja kada se temperatura povisi.

Električne instalacije i oprema trebale bi imati uvjerenja da su ispravne", objasnio je Rumenjak.

Prokomentirao je i sadržaj vrećice koja se zapalila, u kojoj je, neslužbeno, bilo nešto što nije plastika.

"Ne može se dogoditi jer bi trebale biti prethodne sigurnosne provjere. Što je moglo biti unutra da je u trenutku rasipanja otpada moglo doći do inicijalnog požara?", pita se Rumenjak i zaključuje kako nisu poduzete sve mjere za zaštitu od požara.

Pročitajte i ovo OVAKO SE NE ODVAJA OTPAD Dnevnik Nove TV bio je u pogonima CIOS-a, pogledajte što je sve pronađeno u žutim vrećicama za plastiku

S obzirom na to da požar nije ugašen, Rumenjak je rekao kako će stručnjaci izvršiti očevid kada će biti u mogućnosti, tj. kada požar bude ugašen.

"Nakon očevida izradit će nalaz i mišljenje. To može traiti 30 dana, a i duže ako će se morati prikupljati posebna dokumentacija", objasnio je vještak.

Vatrogasci će na mjestu požara ostati još jednu noć, a tvrtka im je u pomoć poslala i mehanizaciju. Na području Zaprešića osjeti se neugodan miris zapaljene plastike.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.