Ubojstvo Kaštelanina

Pozadina uhićenja u Splitu: Na tijelu ubijenog boksača pronašli 24 ozljede, ključni svjedok triput je mijenjao iskaz

Očevid u Kaštel Kamelovcu nakon ubojstva Marija Boljata Foto: Milan Sabic/Pixsell
Jutrošnja uhićenja koja je po nalogu Uskoka sprovela PU splitsko-dalmatinska najnoviji su događaj vezan za suđenje za ubojstvo Marija Boljata zvanog Pajkić.

Više osoba uhićeno je u ponedjeljak na području Splitsko-dalmatinske županije zbog sumnje da su počinile kaznena djela protiv pravosuđa, izvijestili su Uskok i policija.

Riječ je o događaju vezanom za suđenje za ubojstvo Marija Boljata zvanog Pajkić. Policijskom akcijom obuhvaćeno je pet osoba, od čega se jedna, Jozo Čabraja, već od ranije nalazi u zatvoru, tri su jutros uhićene, a četvrta je još u bijegu. Akcija se provodi zbog sumnje za počinjenje kaznenog djela utjecaja na svjedoke, piše Slobodna Dalmacija.

Ključni svjedok Jozo Čabraja tijekom suđenja je čak tri puta mijenjao iskaz, a u jednom od njih je čak naveo da mu je nuđeno nešto manje od sto tisuća eura kako bi skinuo krivicu s Tomislava Šoljića, optuženog za ubojstvo Boljata.

Jozo Čabraja Foto:Tom Dubravec/Cropix

Uskok će nakon privođenja u roku od 48 sati odlučiti hoće li predložiti određivanje istražnog zatvora za trojicu jutros uhićenih.

Prošle godine Vrhovni sud ukinuo je pravomoćnu presudu kojom je Tomislav Šoljić iz Kaštela bio osuđen na ukupno 19 godina zatvora zbog ubojstva Boljata i pokušaja ubojstva Čabraje. 

Novi postupak suđenja za ubojstvo Boljata trebao bi biti u "finišu" nakon što je ove godine održano nekoliko ročišta.

Podsjetimo, Boljat, 36-godišnjak iz Kaštel Kambelovca, ubijen je kobnog dana 14. listopada 2020. godine dok je u splitsku bolnicu s ranama od vatrenog oružja prevezen Čabraja. To nije bio jedini atentat na pokojnog Boljata. Deset godina ranije bio je ranjen s pet metaka kraj groblja u Kaštel Štafiliću za što je osuđen Boris Pajić iz Trogira.

Boljat je u Kaštelima bio poznat i po uspješnoj sportskoj boksačkoj karijeri, iako je na trbuhu imao velike ožiljke od posljedica ranjavanja.

Okrutno je ubijen, a u nalazu obdukcije navedene su 24 ozljede koje je imao na tijelu, a koje uključuju rane od metka u srcu, plućima i nozi, zatim ozljede lubanje i mozga od udaraca pištoljem. Osim vatrenog oružja, kao sredstvo počinjenja te noći su se u Ulici don Klementa Tadina koristili i tupo-tvrdi predmet. Pojedini podljevi na lopatici, leđima, stražnjici i stražnjoj strani natkoljenice izgledaju "kao tračnice", radi se o uzdužnim paralelnim modricama udaljenim oko par centimetara jedna od druge, navodilo se u optužnici.

Pročitajte i ovo Napeto stanje Naređena evakuacija, čuju se snažne eksplozije: "To su sve klasični znakovi uoči invazije"

Pročitajte i ovo kaznena djela Velika akcija USKOK-a: Uhićeno više osoba, doznaje se o čemu se radi