Osjećala se bespomoćno

Žrtvi nasilnog bivšeg partnera dogodilo se ono što nije očekivala: "Ovome svjedočim prvi put u više od 30 godina rada"

1/7 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Policija je žrtvi nasilnog bivšeg partnera ponudila 24-satnu zaštitu. Iz struke kažu kako je ovo jedan od rijetkih pozitivnih primjera.

Nakon što je za Dnevnik Nove TV progovorila žena, žrtva nasilnog bivšeg partnera, bespomoćna i nezaštićena od njegova izlaska iz zatvora - sustav ju je zaštitio. Isti dan kad je počinitelj izašao iz zatvora ponovno je uhićen, a policija joj je ponudila 24-satnu zaštitu.

"Mislim da mi ne može nitko pomoći, pomogla bi mi, ne znam, fizička zaštita od 0 do 24, što je isto nerealno za očekivati", rekla je žrtva.

Nerealno se dogodilo. Prije nego je njezin bivši partner izašao iz zatvora, obratila joj se policija.

"Da bi jednostavno 24 sata bila pod nadzorom policijskih službenika, stajali bi kod zgrade, kod ulaza, pratili me gdje god se krećem, ja i djeca", rekla je žrtva obiteljskog nasilja.

A takva zaštita može trajati i godinama. Uz to, isti dan kad je izašao iz zatvora, policija ga je uhitila. Sad je u istražnom zatvoru.

"Koliko ja znam pušten je, ali je odmah i priveden zbog prijetnji mojoj odvjetnici", rekla je.

Iz policije nam to i potvrđuju, ali detalje svojih zaštitnih mjera prema obitelji ne otkrivaju. Tek odgovaraju da će reagirati čim izađe iz istražnog zatvora.

"Policija će poduzimati sve potrebne mjere u cilju zaštite žrtve i maloljetne djece, uključujući i zaštitnu mjeru zabrane približavanja, uznemiravanja ili uhođenja, određenu rješenjem Suda", poručili su iz PU zagrebačke.

Žrtva se s djecom u sigurnu kuću više ne želi vraćati. Opisuje i kako se osjećala na dan njegova izlaska iz zatvora.

"Osjećala sam se bespomoćno i u strahu, jer očito je da u ovoj državi nije moguće učiniti apsolutno ništa po tom pitanju", rekla je žrtva.

Iako je njezin bivši partner i prije kršio mjere zabrane približavanja, pohvaljuje potez socijalnih radnika i suda da su mu ponovno izrečene mjere.

"Na temelju svih dosadašnjih postupanja koje smo imali u obitelji procjena stručnog tima je dakle bila uputiti nadležnom sudu za donošenje zaštitne mjere zabrane približavanja žrtvi što je sud u konačnici i prihvatio", rekla je Ivana Ruga s Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Reakcije institucija ugodno su iznenadile stručnjakinju Željku Barić.

"Ovo je jedan primjer visokorizične situacije za vrlo negativan ishod cijelog tog sustava koji bi se mogao dogoditi da sustav nije ovako reagirao. Jako mi je drago da nakon 30 i više godina što radim u ovom poslu svjedočim tome zaista gledano iz pozicije sustava to je velik iskorak", rekla je Željka Barić, ravnateljica doma i skloništa Duga Zagreb.

A dok je počinitelj u istražnom zatvoru - žrtva sad očekuje potez policije i da će zaštitu i dobiti.

Pročitajte i ovo Iz minute u minutu FOTO/VIDEO Povećao se broj poginulih, a mnogi naslućuju uzrok katastrofe u Jablanici. Ministar: "Sve se dogodilo u nekoliko minuta, vidio sam strašan prizor"

Pročitajte i ovo Odgovorio Plenkoviću Milanović: "Građani Hrvatske moraju ovo znati... To je ulazak u rat"