Uoči blagdana svih svetih

Počele krađe po grobljima: "Znala bih doći drugi dan i već ga nema"

Bliži se blagdan Svih svetih. Lopovi to svake godine vole iskoristiti. I Zagrepčani su doživjeli da se krade s posljednjih počivališta. S problemom je upoznat i Grad koji će ovih dana dodatno brinuti o sigurnosti na grobljima.

Zagrebačka groblja puna cvijeća i lampiona. Pripreme za blagdan Svih svetih u punom su jeku. A da lopovima ni posljednja počivališta nisu sveta, kroz godine su se uvjerili brojni Zagrepčani.

"Iskusila sam puno puta, pogotovo ako je neki veći aranžman, bogatiji. Znala bih doći drugi dan i već ga nema. I nasade, maćuhice i tako, odnijeli bi cijele tegle", rekla je Darka, Zagreb.

"Samo su mi cvijeće znali, jer sam sadila, sad više to ne prakticiram. Znali su mi iščupati neku biljku i tako", rekla je Dubravka, Zagreb.

Ne čudi ni to da su lopovi sada najaktivniji. Pa Grad dodatno brine za sigurnost na grobljima i  - u koordinaciji su s policijom.

"Pojačavamo naše sigurnosne službe na grobljima, dodajemo i ophodare koji će obilaziti. Ovim putem želimo reći korisnicima i pozvati ih da ukoliko primijete bilo kakve slučajeve na grobljima njihovih najmilijih da se s povjerenjem mogu obratiti našim djelatnicima koji će biti na grobljima", rekla je Dubravka Grubišić, glasnogovornica zagrebačkog holdinga.

Jer samo uz prijave, ali i uz pomoć kamera počinitelji se mogu naći.

Protiv krađa na grobljima borila se i međimurska općina Podturen, o čemu smo ranije izvještavali u našem Dnevniku.

"Krađama smo na kraj stali tako da smo prije dvije godine investirali u sustav videonadzora na području općine Podturen, a poboljšalo se stanje nakon priloga u Dnevniku protekle godine kada su se ljudi uvjerili da videonadzor stvarno funkcionira", rekao je Perica Hajdarović, načelnik općine Podturen.

Više pogledajte u videoprilogu Ive Arambašić.

 

 

Pročitajte i ovo Bliži li se rješenje? Roditelji djeci zabranili odlazak u školu i u ponedjeljak: "Kako da vjeruju sustavu koji se javno svađa oko svojih ovlaštenja?"

Pročitajte i ovo Sve se istražuje Opet eksplozija u Zagrebu: Građani prestravljeni, stručnjaci objašnjavaju o čemu se radi

Pročitajte i ovo Mi istina, oni kaprica Plenković ljutito po Milanoviću i onima koji ga podržavaju: "Takve Tunguzije nema nigdje, helou!?"