najniža u zadnje tri godine

Plenković: "Cijene hrane moraju doći u realne okvire"

Premijer Andrej Plenković Foto: Ronald Gorsic/Cropix
Premijer Andrej Plenković komentirao je trend pada inflacije. Napomenuo je i kako bi cijene hrane i usluga trebale doći u realne okvire.

Trend pada inflacije je dobar, ali je važno da i cijene hrane i usluga dođu u okvire koji su realni, rekao je u utorak premijer Andrej Plenković.

Upitan za komentar danas objavljene stope inflacije za rujan od 1,6 posto te nastavka rasta cijene hrane, Plenković je rekao da je međugodišnja stopa inflacije u rujnu od 1,6 posto najniža u zadnje tri godine.

"Smatram da je trend pada inflacije jako dobar. Što se tiče pojedinih segmenata, mislim da je itekako važno da i cijene hrane dođu u okvire koji su realni", rekao je premijer, koji je prisustvovao otvorenju područne škole i dječjeg vrtića Dubranec pokraj Velike Gorice.

Kada je riječ o uslugama i hrani, smatra da se još uvijek osjeti utjecaj turističke sezone.

Naime, usluge su na godišnjoj razini u rujnu poskupjele za 6,2 posto, hrana, piće i duhan 3,2 posto, industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije 0,6 posto, dok je cijena energije pala za 7,3 posto.

Plenković je podsjetio na vladine projekcije prema kojima bi rast BDP-a na razini cijele 2024. trebao iznositi oko 3,6 posto, a godišnja stopa inflacije oko tri posto.

Najvažnijim ocjenjuje da Hrvatska, kako je rekao, lovi korak sa zemljama u EU-u, pogotovo onima koje su u EU ušli deset godina prije Hrvatske i da po prosjeku razvijenosti na kraju trećega mandata trenutne Vlade dođe na oko 82 posto EU-ova prosjeka.

Upitan zašto su cijene cestarina ostale sezonske, naveo je da je su to Hrvatske autoceste objasnile u ponedjeljak, odnosno da cijene ostaju sezonske zbog troškova održavanja.

"Mislim da su to sitne razlike i ne vidim da će tu biti nekih većih poteškoća", rekao je.

Pročitajte i ovo analiza stručnjaka Vozači na rubu živaca zbog ogromnih gužvi u Zagrebu: "Postoji velik problem, došli smo do točke u kojoj promet može stati"

Pročitajte i ovo Nepravomoćno Albanka osuđena na 4 godine zatvora zbog nesreće u kojoj su poginuli Stjepan i Katarina: "Obitelj je jako potresena, nisu ovo očekivali"