Komentirao aktualne teme

Plenković o sramotnoj Zekanovićevoj izjavi: "Treba se ispričati, ali ta Oreškovićka..."

Na GSV-u, koje se održava u Petrinji, članovima je predstavljen Nacionalni plan stambene politike. Premijer Andrej Plenković je komentirao i brojne aktualnosti.

U Petrinji je u utorak održana sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća, na kojoj je s članovima raspravljen vladin Nacionalni plan stambene politike.

Na sjednici su članovi Vlade predvođeni premijerom Andrejem Plenkovićem

Premijer je nakon sastanka rekao kako je plan objašnjen socijalnim partnerima te da je dijalog s poslodavcima i sindikatima izrazito pozitivan. "Prve reakcije su izrazito pozitivne. Stvarat će se uvjeti i za priuštiviji najam i za priuštivije stanovanje što je jako važno za sve mlade u RH koji rješavaju svoje stambeno pitanje", naglasio je Plenković. 

NSATU for dummies 

Plenković se dotaknuo i današnje rasprave u Saboru o vojnoj potpori Ukrajini. "Milanović nastoji plasirati javnosti svoje ideje kroz saborske zastupnike. OK, a sada - NSATU for dummies. Pravni dokumenti NATO-a jasno kažu da potpora Ukrajini kroz NSATU ne znači uključenje u sukob niti jedne uključene strane. Time otpada teza da je riječ o ratnoj misiji", istaknuo je Plenković. 

"Hrvatski vojnici bi išli isključivo na teritorij saveznica, u ovom slučaju je to Njemačka i ne mogu ići ni na koji način van država saveznica jer je za to potrebna odluka sabora i to se, dakle neće dogoditi", naglasio je Plenković.

"Pitanje za Milanovića i saborske zastupnike -  jeste li za Zapad ili ste za Istok, jeste li za saveznike i potporu žrtvi Ukrajine, ili ste za slabu, kukavičku i nikakvu politiku koju zagovara Milanović kako bi se dodvorio, a kome drugome nego Putinu?", zapitao je Plenković pa istaknuo: "Onda neka glasaju protiv svega. Zašto bi podržali odlazak na Kosovu ili u bilo koju drugu aktivnost NATO-a, a ne i vojnu potporu Ukrajini", rekao je.

Još se jednom dotaknuo načina na koji se u javnom i medijskom prostoru progovara o ovoj temi. "I onda mediji rade ankete, jeste li da za šaljemo vojnike u Ukrajinu, što je Milanović sad povrgnuo da to nije nikada rekao", ponovio je Plenković i rekao kako je to sve bezvezarija. "Ne radi to Milanović radi neke bilješke već radi toga da pokaže da su za Putinovu Rusiju koja već dvije godine ruši međunarodno pravo i ubija desetke tisuća ljudi". 

Milanović laže i sramoti nas

Plenković kaže kako su, nakon što je Vlada dokazala da hrvatski vojnici neće sudjelovati u ratnim aktivnostima, ostali bez ikakvih argumenata i sada lažu narod da Vlada šalje hvatske vojnike na front u Ukrajinu. "Milanović vas laže cijelo vrijeme, njegova ekipa zastupnici vas lažu cijelo vrijeme i sramote nas i NATO-u i EU jer ne žele stati na stranu Zapada nego nas hoće odvesti točno u poziciju da imaju još jednoga koji u NATO-u pjeva njihovu pjesmicu", rekao je. 

Plenković je komentirao i izjavu Zekanovića te rekao da je pretjerao te se treba ispričati. "Ali da vas podsjetim, Milanović je tu istu Orešković nazivao narikačom, vašu kolegicu kreštavicom, a profesoricu i znanstvenicu priležnicom i sad se našla ekipica koja će ugoriziti međunarodni položaj hrvatske, a koja je odšutila te Milanovićeve izjave. Oni godinama SOA-i pišu 'SOA je li ovo istinito ili nije'. Ne znaju ništa bez da pitaju SOA-e", oštar je bio Plenković. 

Ponovio je da je Zekanović pretjerao, pa nastavio: "Ali što ta Oreškovićka izgovara o njemu, o nama, o Vladi?", zapitao je Plenković. "I to koristi netko tko je glumatao da je bio na mjestu nezavisne institucije, pa ona nije smjela kročiti u niti jednu nezavisnu insituciju. Ona je sramota i postoji samo jer su je ovi iz SDP-a stavili na listu da skupe malo glasova onih koji iz meni nepoznatog razloga za nju gasaju. Meni nije jasno da itko za to glasa", kazao je premijer. 

Naglasio je i licemjerje hrvatskog političkog i medijskog prostora, u kojem, kako kaže, politička lijevica može sve. "Da ovo radi netko tko je predsjednik države, a ovaj to više nije, da ovo radi netko iz HDZ-a, da ruši parlamentarnu demokraciju, da ruši Ustavni sud, da ruši SOA-u, da ruši GS OSRH, da ruši sabor, pa mi bi imali takve demonstracije na Pantovčaku, oni bi probili ono klizište gore, upali bi unutra i očupali bi mu one paunove".  

Sjednica GSV-a u Petrinji - 1 Foto:Goran Mehkek/Cropix

GSV u Petrinji

Na sastanku GSV-a predstavljen je Nacionalni plan stambene politike koji bi trebao ponuditi rješenje za gorući problem stanovanja u RH, koji seže od visokih cijena nekretnina na tržištu, među kojima ih je gotovo 600 tisuća prazno, do s druge strane problema s visokim cijenama najma stanova, zbog čega je građanima gotovo nemoguće pronaći stan za stanovanje.  

Ministar Branko Bačić ranije je predstavio tri cilja Nacionalnog plana stambene politike: priuštivo stanovanje, održivo stanovanje i prostor u funkciji stanovanja.

U najavi je izmjena i donošenje više zakona, među ostalima i novi Zakon o gradnji, Zakon o prostornom uređenju, Zakon o energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu i novi Zakon o POS-u.

Cilj je među ostalim aktivirati prazne nekretnine kroz mjere porezne politike i obnovom nekretnina u državnom vlasništvu te potaknuti dugoročni najam kroz reguliranje kratkoročnog najma i program priuštivog najma. 

Građane je zaintrigirala ideja da država na određeno razdoblje preuzme upravljanje privatnim nekretninama i iznajmljuje ih po modelu priuštivog stanovanja, pri čemu bio dio ugovorenog iznosa APN vlasniku nekretnine isplatio odmah, a dio nakon isteka ugovora.