Još jedan mandat

Plenković: "Boris Vujčić ostat će guverner HNB-a"

Andrej Plenković Foto: Ranko Suvar/Cropix
Dosadašnji guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić bit će izabran na još jedan mandat.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da će dosadašnji guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić biti izabran na još jedan mandat, istaknuvši da se politika HNB-a treba voditi oko najvažnijeg pitanja, a to je stabilnost  cijena.

 "Razgovarali smo guverner HNB-a i ja, i dogovorili smo se da on nastavi sa još jednim mandatom"; izjavio je premijer Plenković novinarima nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a upitan o Vujčiću. 

Podsjetio je da su zajedno s guvernerom HNB-a Vujčićem vodili proces vezan uz članstvo Hrvatske u europodručju, istaknuvši kako su to pozicije u kojima je kontinuitet itekako bitan. 

"Imamo vrlo kvalitetnu suradnju i osjećaj zadovoljstva s onim što je iza nas. Politika HNB-a se treba voditi oko najvažnijeg pitanja a to je stabilnost  cijena. Ona je sada nakon članstva u europodručju dodatno vezana za ono što radi Europska središnja banka", rekao je Plenković. 

Pročitajte i ovo Neki imaju prednost pri kupnji Pomama iz cijele Hrvatske za nekretninama u gradu na Jadranu: "Ovaj je grad dobra prilika"

Prije ljetnog odmora, Hrvatski sabor će ovaj tjedan odlučiti i tko će u idućih šest godina biti na čelu Hrvatske narodne banke (HNB), budući da guverneru Borisu Vujčiću mandat istječe 13. srpnja. Mandat istječe i njegovoj zamjenici Sandri Švaljek te dvojici viceguvernera, Slavku Tešiji i Romanu Šubiću.

Sabor guvernera imenuje na prijedlog svog Odbora za izbor i imenovanja, uz mišljenje Odbora za financije i državni proračun. 

Državnih tajnika treba biti realan broj

Upitan kada se očekuje dogovor s Domovinskim pokretom oko državnih tajnika, premijer Plenković rekao je da razgovaraju s nizom aktera koji su u parlamentarnoj većini te to nije samo pitanje DP-a.

Pročitajte i ovo 16 godina na vlasti Pobunili se mještani, traže smjenu načelnika. Reporterka Dnevnika Nove TV ga pronašla kod kuće: "Nisan na poslu jer san vozija mater..."

Pojasnio je kako se o toj temi razgovara, postoje neki prijedlozi i ima zainteresiranih više za više ministarstava.

"Moramo naći neke realne okvire. Ne može sada u Vladi biti 150 državnih tajnika", rekao je premijer.

Vezano uz izjave predsjednika DP-a Ivana Penave kako ta stranka  računa na 10 do 15 državnih tajnika, premijer je naglasio: "Dogovorit ćemo se, treba biti realan broj. "Realni broj je takav da državnih tajnika manje nego zastupnika. Time sam sve rekao", dodao je.

Pročitajte i ovo Odluka Europske unije Zakon koji je kod mnogih građana izazvao veliko nezadovoljstvo: "Jako me živciraju, ali trpimo i patimo"

Plenković je, na upit novinara vezan uz zahtjev za osnivanje Rodnih studija na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, čemu se protivi DP i stranke desnice, kratko rekao kako je to pitanje akreditacije studija i procedura, koja su u domenu Ministarstva znanosti i obrazovanja tj. nadležnih tijela. 

Zamoljen za komentar izjave predsjednika DP-a da su s koalicijskim partnerima u Vladi dogovorili kako rodna ideologija ne može biti dio koncepta na kojemu se bazira vladajuća koalicija, premijer je odgovorio kako "postoji generalni dogovor kada je riječ o implementaciji interpretativne izjave koja je bila vezana uz Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji". "Ovo drugo je procedura koja se mora proći", ponovio je. 

Premijer Plenković je izvijestio i kako će u Hrvatskom saboru HDZ-ove zastupnike Davora Ivu Stiera i Nikolinu Brnjac, koji idu u Europski parlament, zamijeniti Željko Turk i Anđelka Salopek.