Uz prasak, pjenu i prskanje, članovi Poljoprivredne zadruge otvorili su jednu bocu pjenušca da bi obilježili kraj ove godine. Na Krku je mnogima najzanimljiviji pjenušac koji sazrijeva duboko pod morem.
"U proizvodnji vina ambijent je jako bitan jer je u stvari vino produkt sazrijevanja kvasaca. I mi smo sasvim slučajno, kad sam ja doznao da je temperatura mora ono što nama treba, to stavili u more", rekao je Marinko Vladić, enolog Poljoprivredne zadruge.
Hrvatski vinari pomno prate svjetske trendove pa se tako može kupiti i uživati i u pet-nat pjenušcu.
"To je pjenušac gdje je primarna fermentacija odrađena u boci. Nema degažiranja, nema dodavanja nekih tiražnih likera ni ičega. Ta boca je zatvorena, unutra je talog i može se osjetiti onaj primarni, izvorni okus prve fermentacije", objasnio je vinar Toni Katunar.
Iako je Hrvatska po potrošnji pjenušaca i dalje na začelju popisa europskih država, trendovi se polako mijenjaju. Ipak, pjenušci su negdje ljeti traženi za doručak i uz bazen.
"U pravilu, dosta se servira kao početak večere, a ujedno ide i uz laganija hladna predjela", rekao je Mladen Rašić, voditelj restorana hotela, reporteru Dnevnika Nove TV Marku Balenu.
Cijene se kreću od nešto više od pet eura do nekoliko stotina pa i više. Dakako sve ovisi o kvaliteti i proizvođaču. Kakva god cijena bila, najvažnije je da nazdravljate od srca.