Uoči obljetnice

Antiratna akcija usred Zagreba: "Zločini u Oluji su odgovornost Hrvatske"

1/3 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Održana je antiratna akcija u Zagrebu povodom zločina počinjenih tijekom operacije Oluja.

Nekoliko dana prije obilježavanja 29. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja, pripadnici nekoliko nevladinih udruga na glavnom zagrebačkom trgu održali su antiratnu akciju pod nazivom "Zločini u Oluji su odgovornost svih nas".

Organizatori poručuju da je tijekom i nakon Oluje ubijeno više od 600 civila. Akcijom izražavaju solidarnost svim žrtvama rata i traže kažnjavanje počinitelja zločina.

Pročitajte i ovo Loša prognoza Nova prijetnja požarima u Dalmaciji, vatrogasci poručili: "Molimo se za dvije stvari"

"Podjećamo danas na mjesta počinjenja zločina. Također podsjećamo da RH nije utvrdila činjenice o tim zločinima. Presuda Anti Gotovini i drugima protumačena je kao oslobađujuća od svake odgovornosti umjesto da se činjenice dovoljno istraže, a počinitelji procesuiraju. Zločini u Oluji su odgovornost Hrvatske", poručila je Nikolina Zec, centar za žene žrtve rata ROSA.

Pronađen nakon 33 godine

Odgovornog za ratni zločin u mjestu Saborsko, nakon 33 godine, pronašla je karlovačka policija u suradnji sa županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci.

Optužnica je podignuta protiv 82-godišnjeg komandanta 13. korpusa tadašnje JNA, kojeg se tereti kako je pod njegovom naredbom u Saborskom i okolici zlostavljano i ubijeno 37 civila.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o Slobodanu Đorđeviću.

Pročitajte i ovo Oprezno vozite VIDEO Gužve na cestama tijekom produženog vikenda: Poslana upozorenja vozačima

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.