Tempirane bombe

Odavno zvoni na uzbunu: "Potreban je samo jedan manji incident, jedna iskra, da dođe do tragedije"

Hrvatska je puna tempiranih ekoloških bombi koje bi mogle završiti kao slučaj u Zaprešiću. Oni koji imaju dozvole za zbrinjavanje otpada i nađu se u prekršaju najčešće plate novčanu kaznu. No problem su i ilegalna odlagališta. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

Danima su vatrogasci gasili plastiku koja je izgarala. Gusti dim i buktinja iznad postrojenja u osječkoj tvrtki Drava international svima su se urezali u pamćenje.

Vlasnik, koji je govorio da je sve podmetnuto, platio je novčanu kaznu, ispravio propuste. Osam mjeseci od požara istraga nije gotova.

Muke po plastici su posvuda. Tone i tone plastičnog i drugog, potencijalno opasnog otpada leže i u industrijskoj zoni glavnoga grada. Tvrtka je otišla u stečaj, a otpad je ostao, i to bez ikakva nadzora.

"Ovo očito nije ničiji problem s obzirom na to da stoji još od 2020./2021. godine", ironizira Josip Pavlović iz udruge Ekologija grada.

"Potreban je samo jedan manji incident, nekakva iskra, da dođe do tragedije i do ozbiljne ekološke katastrofe. Prostor je otvoren. Može bilo tko ući", upozorio je Pavlović.

S jedne strane more ilegalnih odlagališta, s druge oni koji imaju dozvole i u svojim bi pogonima trebali zbrinuti brda otpada, ali to ne čine.

Pročitajte i ovo Smrad u zraku FOTO Jutro nakon velikog požara u Zaprešiću: Buktinja većinom ugašena, pomagali i roboti

Sve češće gori, pa Markov trg želi odgovore.

"Zatražila sam da se izvuku rezultati istraga koji su provedeni u slučajevima prethodnih požara. U svakom slučaju, jasno je da nešto s procjenom rizika od požara u tim postrojenjima nije u redu i netko se o tome mora izjasniti", rekla je Dušica Radojčić, predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode.

Brojne su zamjerke na račun onih koji "gospodare" otpadom. Sustav odavno ne funkcionira, upozorava Pavlović.

"Ni Državni inspektorat ni nadležne institucije ne mogu ići do kraja niti pisati nekakve kazne jer znaju da sustavnog rješenja nema. Zvoni na uzbunu, i to cijelo vrijeme, ali više nemamo prostora ni za priču", smatra Pavlović.

One koji se ogluše inspekcija najčešće lupi po džepu.

"Inspekcija zaštite okoliša u sklopu tematskog nadzora osoba koje obavljaju djelatnost gospodarenja otpadom u razdoblju 2020. – 2023. godine pokrenula je 48 prekršajnih postupaka zbog povrede odredbi Zakona o gospodarenju otpadom", navode iz Državnog inspektorata.

Kazne plate, isprave nepravilnosti i tako ukrug. Po onoj narodnoj – brigo moja, prijeđi na drugoga!

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.