Blokovsko parkiranje

Ovo su detalji novih pravila parkiranja u Zagrebu: Evo u kojim blokovima smijete ostaviti automobil

Parkiralište u Zagrebu Foto: Ranko Šuvar/Cropix
Najavljene velike promjene u parkiranju u gradu Zagrebu zbunile su pa čak i razljutile brojne građane. Ukidaju se brojne povlaštene parkirne dozvole i mjesta te se uvodi blokovsko parkiranje prema kojem će dozvola za stanare vrijediti samo u bloku koji je najbliži njegovom mjestu stanovanja, no u zadnji tren stigle su promjene.

Samo je deset dana ostalo do početka primjene novog sustava blokovskog parkiranja, koje starta 26. listopada, a iz Grada su sada pojasnili i neke nedoumice koje su se pojavile nakon najave gradonačelnika Tomislava Tomaševića da stanari ipak moći parkirati i u susjedni blok.

Napominju kako cijena povlaštene parkirane karte za prvu zonu iznosi 13,30 eura mjesečno, za drugu zonu 5,30 eura mjesečno, a za treću zonu 3,30 eura mjesečno. No situacija je već godinama neizdrživa zbog velikog i nekontroliranog broja izdanih karata u odnosu na broj parkirnih mjesta.

Tomašević je uvažio brojne prijedloge i primjedbe na prvi prijedlog blokovskog parkiranja pa su neki od njih spojeni ili su im pomaknute granice. Mapu novih blokova pogledajte na fotografiji: 

Mapa blokova parkiranja u Zagrebu Foto:Grad Zagreb

Nekoliko je važnih promjena:

  • stanari će moći uz svoj blok odabrati i susjedni blok u istoj ili nižoj zoni naplate, ali samo jedan.
  • onemogućena je kupnja povlaštene parkirane karte vlasnicima nekretnina u zoni naplate, koji u njoj nemaju prijavljeno prebivalište ili boravište.
  • vrijeme naplate parkiranja u 1. zoni od sredine studenog bit će radnim danom i subotom do ponoći, a nedjeljom do 15 sati.

Iz grada podsjećaju i da Grad Zagreb trenutno gradi novu javnu garažu u sklopu Centra Paromlin od 350 mjesta, i projektira garažu u Klaićevoj ulici od 800 mjesta.

 

Pročitajte i ovo ŠTO SE DOGAĐA? Trajekt je stajao ispred Ista i vrtio se 40 minuta: "Rampe se ne mogu spustiti", oglasila se Jadrolinija

Pročitajte i ovo diljem Hrvatske Ministarstvo iz prometa isključilo 13 autobusa za prijevoz školske djece

Pročitajte i ovo Stigla isprika Raspad sistema: Građani dobivali termin u 3 ujutro da dođu po novu osobnu, oglasila se policija