Novi model parkinga

Tomašević razjario građane, ali i izazvao sigurnosnu ugrozu: "Ne znam za koga je ovo bolje rješenje, neka mi objasni ekipica iz Možemo!"

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Zagrebačke gradske vlasti najavile su novi model parkiranja. Što to znači za stanovnike centra grada, kao i za institucije, provjerio je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Novi sustav naplate po blokovima umjesto po zonama trebao je zaživjeti idući tjedan, no stiglo je više od 320 prijedloga i primjedbi, a podrška je djelomično izostala i iz stranke, pa je došlo do odgode i Grad je odlučio uzeti još mjesec dana, kažu, za analizu apsolutno svakog prijedloga.

Kako doznaje Dnevnik Nove TV, mjenjat će se samo konture odluke, odnosno kućni brojevi koji će se pripajati pojedinom bloku, no model ostaje isti pa će netko tko živi kod Trga žrtava fašizma, a radi u Klaićevoj trebati dvije parkirne karte jer povlaštena vrijedi unutar jednog kilometra. Plaćat će i sve druge zone što do sad nisu trebali. Mišljenja su podijeljena, a ima i onih kojima je takva ideja suluda

Niz nejasnoća

Županijskom sudu ostat će samo tri parkirna mjesta, a poznato je da ondje stižu osumnjičenici raznih profila. U velikim akcijama USKOK-a, primjerice, za organizirani kriminal može u isti tren stići pet policijskih marica s pet osumnjičenika koji se ne smiju voziti zajedno, a gdje će se oni parkirati, nikome nije jasno.

No ako bi se za kombije i našlo mjesta, gurka - oklopno vozilo kojim specijalna policija prevozi visokorizične osumnjičenike - teško će neometano moći doći.  U takvim slučajevima na okolnim zgradama nalaze se i snajperisti koji osiguravaju područje, a što će oni - pucati, po civilima koji su parkirali ili možda po autobusu s turistima?", pita se reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

"O ovoj problematici u utorak je razgovarao predjednik Županijskog suda s resornim ministrom, koji bi pak trebao obavijestiti gradonačelnika. Apsurdno je i da najam dva parkirna mjesta ispred suda košta isto kao i najam četverosobnog stana na Zrinjevcu", rekao je Goleš.

Što s građanima?

S građanima Grad neće pregovarati. Odgoda djeluje kao da gradonačelnik samo želi alibi da je poslušao argumente iz javnosti, no puno razlika ne treba očekivati, dodao je.

Situaciju s parkingom u centru grada komentirala je i Ksenija Ramenar Vekić, stanovnica Zagreba: "U centar ne idem s automobilom jer bi mi trebalo pola sata da pronađem parkirno mjesto, to odmah pada u vodu. Što se tiče podjele, stanari Zrinjevca 1 će s dosadašnjih lokacija parkinga u Gajevoj i Praškoj, novom idejom granice na Praškoj biti potjerani u istočnu stranu crvenog bloka, a prije toga su mjesta Županijskog suda, Ministarstva i policije. Potraga za parkingom ide sve dalje i dalje na istok."

"Mi ovdje živimo i imamo životne probleme. Ne možete se parkirati na nebuloznoj distanci od stana u kojem živite, to komplicira život. Ne vidim da je ovo bolje rješenje za stanare Zrinjevca 1, ne vidim da će im se dogoditi renesansa. Dobit će samo dodatni problem. Za koga je ovo bolje, ne znam, ali neka mi objasni netko iz ekipice Možemo! ako sam nešto previdjela", zamolila je razočarana stanovnica zagrebačkog centra.

Gradske vlasti najavile su da će u narednih mjesec dana analizirati ideje i primjedbe građan. Možda dotad i smisle novo rješenje.

Pročitajte i ovo Stiže pomoć iz cijele Hrvatske FOTO/VIDEO Dalmacija u plamenu, fronta je golema: Brani se kuća po kuća, i Split je u dimu - "Situacija je vrlo ozbiljna"

Pročitajte i ovo Uoči poznate manifestacije Pobuna u Karlovcu: Grad povukao neočekivan potez, dio ugostitelja na nogama

Pročitajte i ovo Aktualne teme Plenković o Milanoviću: "Nije Hrvatska nabavljala Black Hawkove da bi služili kao taksi"

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.