OD INFLACIJE BOLI GLAVA

Valu poskupljenja ne nazire se kraj, sindikati upozoravaju: ''Ovo je udar na kućanstva''

Nastavlja se val poskupljenja, inflacija je u svibnju bila rekordno visokih 10,8 posto na godišnjoj razini. No rast cijena hrane posebno je velik razlog za zabrinutost: u Hrvatskoj je on gotovo dvostruko snažniji nego u eurozoni, kojoj Hrvatska upravo pristupa.

Sve kategorije koje najsnažnije rastu - cijene prijevoza za 19 posto te cijene hrane i bezalkoholnih pića za 15,2 posto - pritom najsnažnije pogađaju proračune obitelji čija su primanja prosječna ili ispodprosječna.

"Jedan veliki dio kućanstava ima i više od od 50 pa i 60 posto troškova hrane, a kada na drugoj strani pribrojimo još troškove kućanstva, svega onoga što su režije i energija, dolazimo i do 80 posto mjesečnoga troška", izjavio je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

On ističe kako je sasvim jasno da je to poskupljenje udar na kućanstva, kad gledamo samu strukturu i udio hrane.

Pročitajte i ovo Inflacija u Hrvatskoj Nikad brže nismo ostajali praznog novčanika: Mnogi si danas mogu priuštiti manje nego prije korone i rata
Pročitajte i ovo Poskupljenjima nema kraja Krumpir u godinu dana skuplji 139 posto! Dnevnik Nove TV doznaje i kakve nas cijene goriva čekaju u utorak

"I koliko god mi govorili o rastu cijene prijevoza, ipak je jasno da je ovo najveći udar na standard. A tu se još očekuje daljnji rast", upozorava Sever.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr