Nasilje nad ženama

Alarmantna stvarnost Hrvatske: "Svaki mjesec žena je ubijena, u takvom društvu odgajamo djevojčice"

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Nasilje nad ženama stvarnost je u hrvatskom društvu. SDP i zagrebačke gradske vlasti položili su vijence u sjećanje na žrtve nasilja, a u Osijeku je održan Dugi ženski marš.

Ispred zagrebačkog Općinskog suda, članovi SDP-a i predstavnici grada položili su vijence u sjećanje na Gordanu Oraškić.

Prije 25 godina, tijekom brakorazvodne parnice, njezin bivši suprug Mato ušao je u sudnicu s pištoljem i ubio nju, sutkinju i njezinu odvjetnicu te ranio zapisničarku.

Prošle godine, državu je uzdrmao slučaj Mihaele Berak, koju je također ubio partner. U Osijeku je stoga organiziran Dugi ženski marš, a sudionici su obišli osječke institucije zadužene za sigurnost i povjerenje žena u sustav.

''Svaki mjesec je žena ili ubijena ili je bio težak pokušaj ubojstva vatrenim oružjem. To je jednom mjesečno. U takvom društvu, samo da to osvijestimo, u takvom društvu mi odgajamo naše djevojčice'', upozorila je Ivana Kekin.

''Samim nazivom Dugi ženski marš želimo poručiti da nasilje nad ženama traje, da je borba nažalost potrebna i nažalost tako već 150 godina", rekla je Ana Rajković Pejić iz udruge Adela.

Pročitajte i ovo Otkupio kaznu Glumac je imao više žrtava? "Dirao me u autu dok je otac vozio. Zaledio sam se i šutio. A onda me još više šokirao"

Pročitajte i ovo magnituda 4,4 Jak potres u BiH, osjetio se i u Hrvatskoj: "Srušio se TV, treslo je 20 sekundi"

Pročitajte i ovo užas u Turskoj Grom udario u drvo ispod kojeg su se sakrile tri obitelji, ima mrtvih