na terasi kafića

Napadnuti strani radnici u centru Zagreba, ministar se oglasio emotivnom objavom: "Pogodila me vijest..."

Policija u centru Zagreba, ilustracija Foto: Patrik Macek/Pixsell
U centru Zagreba napadnuta su dvojica stranih državljana, a policija je uhitila dva 18-godišnjaka i jednog maloljetnika.

Dva osamnaestogodišnjaka i jedan maloljetnik uhićeni su sinoć zbog sumnje da su fizički napali dvojicu stranih državljana u dobi od 27 i 52 godine. 

Prema informacijama PU zagrebačke, napad se dogodio u četvrtak oko 23:30 na terasi ugostiteljskog objekta u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici. Policija navodi da su napadači bili pod utjecajem alkohola, ali nisu otkrili jesu li napadnuti turisti ili možda strani radnici. 

To je, međutim, otkrio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je na Facebooku napisao da su napadnuti državljani Indije. 

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti: 

"Pogodila me vijest o incidentu koji se dogodio u Tkalčićevoj ulici, gdje su trojica naših sugrađana, među kojima i jedan maloljetnik, napali dvojicu državljana Indije. Ovaj čin nasilja potpuno je neprihvatljiv i u suprotnosti s vrijednostima koje kao društvo moramo njegovati.

Bilo da se radi o stranim državljanima kao turistima u našoj sigurnoj Hrvatskoj, bilo da se radi se o stranim radnicima koji svojim radom i trudom doprinose razvoju našeg gospodarstva i koji dolaze poštenim radom prehraniti sebe i svoje obitelji.

Hrvatska među najsigurnijim zemljama

Strani državljani postali su vrijedni članovi naše zajednice, bez čijeg bi doprinosa, pa tako i brojnih turista, naš životni standard bio znatno niži. Njihova prisutnost i rad omogućuju nam održavanje kvalitete života i razine usluga koje uživamo danas.

Hrvatska se s pravom ponosi time što je među najsigurnijim zemljama na svijetu, ali ovakvi incidenti podsjećaju nas da taj status ne smijemo uzimati zdravo za gotovo.

Jučer sam dao izjavu o važnosti zajedništva i poštovanja među svim ljudima, no ovakvi događaji podsjećaju nas na to koliko još posla imamo pred sobom. Nasilje, pogotovo ako je motivirano predrasudama, nema mjesto u našoj zajednici.
Oštećeni su odbili liječničku pomoć, no to ne umanjuje težinu zločina koji se dogodio. Policija je brzo reagirala, a počinitelji su privedeni. Slijedi kriminalističko istraživanje koje će razjasniti sve okolnosti ovog događaja.

Razumijem da živimo u vremenu u kojem su promjene intenzivne i da svaka zajednica treba svoje vrijeme za prilagodbu, no i ovim putem želim jasno poručiti: nikakvo nasilje neće biti tolerirano.

Stop netrpeljivosti i predrasudama!

Pozivam sve građane da se odupru netrpeljivosti i predrasudama te da prijave svaku sumnju na zločine iz mržnje.

Samo zajedničkim naporima možemo izgraditi društvo u kojem se svi osjećaju sigurno i poštovano, bez obzira na svoju etničku pripadnost, vjeru ili bilo koju drugu osobnu karakteristiku.

Neka nam ovaj incident bude podsjetnik da moramo svakodnevno raditi na izgradnji društva temeljenog na solidarnosti, poštovanju i ljubavi prema bližnjima", napisao je ministar Božinović.

Pročitajte i ovo Turizmofobija FOTO/VIDEO Lokalcima je preko glave, napetosti eskaliraju: "Zašto se zove sezona turista ako ih ne možemo upucati?"

Pročitajte i ovo u Novom Sadu Djed mališana čuo je zapomaganje, sjekirom pokušao razvaliti zid. Oglasio se i prvi susjed: "Počeo sam ih dozivati, ali..."

Pročitajte i ovo australska luka VIDEO Mladi kit zapleo se u mrežu, mučio se 22 sata

Povezane teme