Komentirao i presudu kapetanu

Premijer Plenković nakon upita o Davidu Sopti : "Kolegice, dodijali ste s tim"

Andrej Plenković obratio se medijima nakon sjednice predsjedništva HDZ-a. Osvrnuo se na podršku Domovinskog pokreta Draganu Primorcu, porezu na nekretnine, istrazi tragedije na Lošinju te nepravomoćnoj presudi kapetanu Bekavcu.

Predsjedništvo HDZ-a u ponedjeljak u 16 sati održalo je sjednicu nakon koje će se medijima obratiti premijer Andrej Plenković i prokomentirati najrelevantnije teme o kojima se razgovaralo na sjednici.

Izjavio je o kojim su sve temama razgovarali.

Između ostalog i o podiguntom kreditnom rejtingu Hrvatske.

"To je potvrda naših reforma, stabilnosti parlamentarne većine, investicija. Gospodarski rast očekuje se oko 3 i pol posto, očekujemo i da se udio javnog duga spusti na ispod 60 posto. To je okosnica odgovornog ekonomskog upravljanja. Najbrže od svih zemalja, u roku od pet godina, postigli smo ovakve rezultate", rekao je Plenković i dodao da sve treba znati i valorizirati.

Nova sjednica Hrvatskog sabora počinje u srijedu, najavio je i podsjetio da će se održati u novim prostorima, na Črnomercu.

Najavio je odlazak u SAD zbog Opće skupštine UN-a.

Obavljene su i konačne konzultacije oko porezne reforme. Javna konzultacija slijedi sljedećega tjedna, najavio je.

Osvrnuo se na nepravomoćnu presudu kapetanu Bekavcu u Turskoj.

"U kontaktu smo s odvjetnicima i njegovom obitelji. Potrudit ćemo se da presuda u žalbenom postupku ne bude kakva je bila danas", rekao je i dodao da će ga Vlada nastaviti podržavati.

Uslijedila su pitanja novinara.

Domovinski pokret dao je podršku Draganu Primorcu

"Znao sam za to jer smo o tome razgovarali prošloga tjedna. Mislim da je to normalno. Oni su ovoga ljeta na upite kazali da će donijeti odluku u vezi potpore nakon svojih unutarstranačkih izbora koji su se održali prije dva tjedna.

"Što se tiče gospodina Radića i ostalih, bili su jasni da će podržati gospodina Primorca, hoće li se toga i sada držati, nije mi poznato. Očekujem da će ga podržati barem u drugome krugu izbora", rekao je premijer.

Rekao je da odijeljena frakcija Domovinskog pokreta vjerojatno neće ostvariti bilo kakav rezultat na izborima.

Osvruno se na nadolazeće predsjedničke izbore.

"Glavna bitka svest će se između Primorca i Milanovića, treba oko toga biti realan. Bolje ne pobijediti pa podržati Primorca", dodao je.

Rekao je da se broj ministara i državnih tajnika neće mijenjati s obzirom na promjene koje su se dogodile u Domovinskome pokretu.

Konkurenstnost europskog gospodarstva

Komentirao je potom i izjave Marija Draghija o konkuretnosti europskog gospodarstva o zaostajanju za SAD-om i Kinom.

"Tema konkurentnosti se javlja na svakom Europskom vijeću. Draghi je bio ključna osoba Središnje europske banke i napravio je izvješće koje će biti temelj za političke rasprave. Nastoji potaknuti europske čelnike na investiranje zbog čega spominje zajedničko zaduživanje.

Osvrnuo se na porez na nekretnine

"Mislim da smo blizu konačnom obliku poreza, napravljen je dobar proces konzultacija, malo smo osluhnuli i javnu raspravu. Bitno je naglasiti da prije godinu ili dvije dana postojao velik pristisak na vladu da se uvede porez na nekretnine.

Rekli smo prije izbora da će se akcent s oporezivanja rada staviti na oporezivanje nekretnina, onda se najednom mijenja politička optika onih koji to podržavaju.

Riječ je o prihodu lokalnih jedinica, Hrvatska ima problem priuštivog stanovanja i to je srž zašto ovo radimo", rekao je i osvrnuo se na mlade obitelji koje nastoje kupiti prvu nekretninu.

"Imamo visoke cijene kvadrata i najmova, svojim potezom želimo osigurati veću ponudu na tržištu nekretnina jer će onda cijene ići dolje", objasnio je.

Stanje u Jadroliniji

Upitan o izjavi Olega Butkovića da razmišlja o ostavci rekao je da je razumljivo jer je tragedija pogibije triju pomoraca svima teško pala.

"Jadrolinija je dala paket potpore njihovim obiteljima. Važno je da DORH, policija i Agencija za istraživanje nesreća u pomorskom, željezničkom i zračnom prometu utvrde što se na kraju dogodilo", rekao je.

O spomenutoj ostavci Olega Butkovića rekao je kako smatra da je to rečeno u kontekstu.

Nije odgovorio na pitanje žali li što nije došao na mjesto nesreće, već je posjetio da se odmah čuo s šefom Uprave Jadrolinije. Osvrnuo se potom i na reakciju oporbe za koju smatra da tragediju iskorištava u politikanske svrhe.

"Vlada nije odgovorna, a ne vidim ni kako je odgovorna Uprava", rekao je. 

Osvrnuo se na izjavu Davida Sopte o kupnji novih katamarana za Jadroliniju.

"Dodijali ste s tim kolegice", rekao je novinarki na upit o tome ima li David Sopta njegovu zaštitu zbog prijateljskog odnosa.

O kapetanu Bekavcu: Angažirani smo cijelo vrijeme

"Riječ je o odluci suda, ne možemo imati upliva u odluke suda", odgovorio je na pitanje je li Veleposlanstvo moglo učiniti više kako bi pomoglo kapetanu Marku Bekavcu koji je nepravomoćno osuđen u Turskoj.

"Odvjetnici gospodina Bekavca će se žaliti, a Veleposlanstvo će nastaviti pružati svu moguću pravnu i diplomatsku podršku", zaključio je. 

Pročitajte i ovo Ravnatelj DHMZ-a "Boris se vraća": Što to znači za Hrvatsku?

Pročitajte i ovo mučan slučaj iz Švicarske Bivšu manekenku Kristinu muž je ubio i samljeo u blenderu, odsječenu glavu pronašao otac: "Istrčao je vrišteći"

Pročitajte i ovo Organizirano spašavanje VIDEO Njemački ovčar satima je bio zarobljen uslijed riječne bujice, uspio se spasiti