Svjetski dan srca

Od njih se najčešće umire, u Hrvatskoj je stanje poražavajuće: Četiri navike su posebno rizične

Gotovo 20.000 srčanih bolesnika umrlo je u Hrvatskoj prošle godine, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) uoči Svjetskog dana srca.

Iako se broj smrti od kardiovaskularnih bolesti u posljednjih 20 godina smanjuje, one su i dalje najčešći razlog umiranja i obolijevanja.

Ovogodišnji fokus obilježavanja Svjetskog dana srca je izrada nacionalnog plana prevencije u kojem kao partner sudjeluje i KBC Zagreb.

Još jednom su ponovili i rizična ponašanja koja potiču srčane bolesti – nezdrava prehrana, pušenje, alkohol i nedovoljno kretanja.

"Ako znamo da je zaista napredak medicine i tehnologije koja je baza, uznapredovala zadnjih 20-ak godina, silno, imamo sve bolje i bolje uspjehe u liječenju, ipak majka medicine je prevencija", rekao je Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb.

"Drugo što je najvažnije je rano otkrivanje ovih bioloških rizičnih faktora, dakle koje smo naslijedili i stekli od svojih predaka i kroz životne navike, a to je povišeni krvni tlak, povišeni šećer u krvi, hiperkolestrelomenija i pretilost", rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pročitajte i ovo Izdvajanje dokaza Sud odbio Banožića: Propao mu manevar

Pročitajte i ovo Opsadno stanje Policija opkolila kvart u Beogradu, pronađena garaža puna oružja: U sve su umiješani Hrvati?