Ludo vrijeme utječe i na zdravlje

Stiže nova nagla promjena vremena: "Uz pljuskove i grmljavinu, moguće su nove poplave"

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Zbog najavljenih velikih promjena u temperaturi liječnici očekuju navale na ambulante. Na koji način promjene vremena mogu utjecati na zdravlje, provjerila je ekipa Dnevnika Nove TV.

Vrijeme se mijenja kao na ringišpilu. U samo nekoliko sati od bujičnih poplava, odrona i šijuna do idiličnih kadrova s plaže.

"Treba iskoristiti dok se nešto ne zamućka i kakva bura ohladi", smatra Đana iz Rijeke.

"Hvala bogu, dobro je more, sve dobro tako da mora se malo uživati dok traje ljeto. Malo je mrzlije, ali je dobro", rekao je Matija.

Neće dugo biti tako jer slične kadrove kao u ponedjeljak mogli bismo gledati već u četvrtak. Temperatura zraka će od petka i zamjetno pasti pa ćemo iz kupaćih kostima preko noći ući u jakne.

"Od četvrtka je zamjetna promjena vremena s kišom, pljuskovima i grmljavinom, što može stvarati bujične i gradske poplave. Od utorka do petka bit će od 10 do 15 stupnjeva, pogotovo u unutrašnjosti, ujutro će se i temperatura spuštati ispod 10", upozorio je meteorolog Ivan Čačić.

Nagle promjene osjeti i tijelo.

"Vrtoglavicu i glavobolju. Jučer kiša, danas ovo, ne možeš biti normalan", smatra Ljiljana.

"Umoran si, trom si, sav si nikakav, kosti škripe, bole. Tko je pogotovo neki kronični bolesnik, to se drastično osjeti, baš se osjeti", žali se Željka.

Upravo kronični bolesnici trebaju biti posebno na oprezu, upozoravaju liječnici.

"Glavobolja, porast krvnog tlaka, promjene raspoloženja od razdražljivosti do depresije, odnosno pada raspoloženja. Svi oni koji imaju poteškoća trebaju redovito uzimati svoju terapiju, na neki način možda i u povećanom opsegu, pogotovo oni koji imaju reumatičnih tegoba jer znamo da oni to predosjete", rekao je Jozo Brkić iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba

Jedna skupina građana ipak će odahnuti.

"Ima tu i dobrih strana, alergičari će dobro dočekati kišu jer više neće biti peludi od ambrozije i ostalih alergena", rekao je meteorolog Čačić.

Pogoršanje će potrajati cijeli tjedan, a Dalmatinci se s turbulentnim vremenom dobro nose.

"Ja sam sad već u lijepim godinama i dobro sam podnio. Ne smeta, možda kasnije hoće, ne znam", rekao je Anton iz Splita.

"Pa, da ti pravo kažem, imam puno godina", kaže Zlata.

"Utječu djelomično, ali drago mi da je malo zahladilo, ali isto želim da je ljeto još malo", priželjkuje Sara.

Želje će se ispuniti jer nam se krajem mjeseca ponovno vraća bablje ljeto, a listopad i studeni trebali bi biti iznad prosjeka topli.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novaplus.hr.
 

 

Pročitajte i ovo obnova banovine Postavljanje hrvatske zastave u Petrinji uzrokovalo problem: "Neobično je ako se to tumači kao provokacija"

Pročitajte i ovo Nezavisna Tomaševiću poručila "nabijem vas" pa najavila kandidaturu: Tko je žena koja će ići u utrku za gradonačelnicu Zagreba?

Pročitajte i ovo eksplozija kraj zagreba Lopovi raznijeli bankomat, novčanice letjele po cesti