Ne javljaju se na natječaje

Kronično nedostaju liječnici za male pacijente, roditelji su očajni: "Svugdje je gužva, ne znam hoćemo li pronaći zamjenskog"

U Hrvatskoj kronično nedostaje liječnika. U glavnom gradu došlo je specifično do problema nedostataka pedijatara, ponajviše na zapadu.

Problem nedostatka pedijatara iz ruralnih krajeva je stigao i do glavnog grada. Na zapadu Zagreba roditelji se pitaju tko će im liječiti djecu. Do kraja godine pedijatrica u četvrti Knežiji ide u mirovinu, problem je i u Prečkom, Španskom, Rudešu.

Na 14 raspisanih natječaja nitko se nije javio. Iz pedijatrijskog društva kažu treba motivirati mlade liječnike, iz ministarstva dodaju: to je na lokalnoj vlasti.

Pedijatrica s Knežije s malim pacijentima bi trebala biti do kraja godine, a onda odlazi u mirovinu. Jedini problem - nema je tko zamijeniti, a broj pacijenata nije mali.

"Imam službeno blizu 1700, ali onda još uvijek dolaze braća koja nisu prijavljena, a tu su doselili, tako da oko 1800 sigurno", rekla je pedijatrica u Zagrebu dr. med. Metka Regan.

U brizi su roditelji jer problema ima i u drugim ordinacijama.

"Imamo dvoje male djece, tu je jako puno djece kod doktorice kao i u drugim pedijatrijskim ordinacijama. Svugdje je takva gužva da evo ne znam hoćemo li pronaći zamjenskog", rekla je majka Martina Divjak Šiptar.

"Prečko je već zatvoren dvije godine, Špansko je u velikom problemu, kolega je preminuo. Kolegica u Rudešu je rekla da će još godinu dana raditi", rekla je pedijatrica Regan.

U gradu 15 timova nije popunjeno. U posljednjih godinu dana za zapad je raspisano 14 natječaja, ali se nitko nije javio.

"Očekujemo da liječnici koji su sad na specijalizaciji, a njih 34, od toga deset za Srebrnjak, a 14 u Domovima zdravlja u idućih nekoliko godina, oni će završiti svoje specijalizacije i započeti raditi u našim ustanovama", rekla je pročelnica za zdravstvo Lora Vidović.

Nije ovo problem od jučer i ne susreće se s njim samo Zagreb. Prema podacima Hrvatske liječničke komore, u Hrvatskoj su 243 pedijatra, u prosjeku stari 53 godine. 85 ih je starije od 60, što znači da kroz pet godina imaju uvjete za mirovinu.

Trenutačno je na specijalizaciji njih 79, a nedostaje ih 87, i to u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kažu iz pedijatrijskog društva. I dodaju mlade liječnike treba motivirati.

"Studentima govoriti o prednostima, ljepotama pedijatrije, ali to naravno ne isključuje objektivne materijalne uvjete i ostale uvjete, kao prvo da se specijalizacija raspiše kao takva. Raspisivanje specijalizacije treba biti kontinuirano, a ne stihijski", rekla je Aida Mujkić iz Hrvatskog pedijatrijskog društvo.

Iz ministarstva kažu osigurali su financiranje specijalizacija, a povećani su i koeficijenti. Pedijatre, tvrde, treba privući lokalna vlast.

"Dodatnim mjerama motivacije, stimulacije, kako bi se odlučili za rad u primarnoj pedijatriji. Želim također napomenuti -danas je kod pedijatara prijavljeno 350 tisuća djece, a od njih je samo 170 tisuća od 0 do 7 godina života", rekla je Ivana Portolan Pajić iz ministarstva zdravstva.

Što znači da bi ih 160 tisuća trebalo preći obiteljskom liječniku. Jedan pedijatar bi trebao imati oko 950 pacijenata. Oni koji ostaju jedini u svom kvartu ili čak gradu - od tog broja su daleko.

Pročitajte i ovo IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Apel mame Mateje: "Ponižavajuće i nedostatno za podmirenje osnovnih potreba, ne želim da mi djeca budu gladna"

Pročitajte i ovo Objavio inspektorat Nakon Austrije sada i u Hrvatskoj: Povlače se Coca Cola, Fanta i Sprite iz poslovnica omiljenog trgovačkog lanca