105. po redu

Predstavljena nova usuga na portalu e-Građani: Evo o čemu se radi

Platforma e-Građani (ilustracija) Foto: Tomislav Kristo/Cropix
Na portalu e-Građani predstavljena je nova, 105. po redu, usluga za fizičke osobe, ali i poslovne subjekte.  

Na portalu e-Građani od sada je dostupna usluga e-Akreditacija, koja omogućava korisnicima podnošenje inicijalnog upita za akreditaciju, izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva pravosuđa uprave i digitalne transformacije.

Akreditacija je postupak kojim se potvrđuje da je određena institucija stručno i tehnički osposobljena za rad u skladu s međunarodno prihvaćenim pravilima. Također, akreditacijom se dokazuje kompetentnost za obavljanje određenih ispitivanja, mjerenja, certifikacije ili tehničkog nadzora/inspekcije. Poslove nacionalne službe za akreditaciju obavlja Hrvatska akreditacijska agencija (HAA).

"Kontinuirano unapređujemo i poboljšavamo sustav e-Građani kako bismo građanima omogućili digitalnu komunikaciju s državnim tijelima i lokalnom upravom. Planiramo unaprijediti portal u segmentu pružanja pravovremenih, točnih i svrsishodnih informacija koje će građanima pružiti bolje korisničko iskustvo", naglasio je resorni ministar Damir Habijan.

Usluga e-Akreditacija je ukupno 105. usluga na portalu e-Građani, kojeg koristi gotovo polovica hrvatskih građana. U zadnjih deset godina portal je korišten 193 milijuna puta, dodali su iz ministarstva.

Spomenuta usluga namijenjena je fizičkim osobama i poslovnim subjektima koji se prijavljuju iz Hrvatske, Europske unije ili zemlje Europskog gospodarskog prostora, navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave ističu kako im je cilj da portal e-Građani do kraja godine postane bolji alat za rješavanje životnih situacija i aktivna podrška u životu građana, a temeljit će se na bitnim i najučestalijim životnim situacijama u kojima građani koriste usluge državnih tijela.

Pročitajte i ovo Tragedija u susjedstvu Stravična nesreća: Auto potpuno uništen u sudaru s miješalicom, ima poginulih

Pročitajte i ovo nova porezna reforma Ministar otkrio tko će sve morati plaćati porez na nekretnine, a tko može biti oslobođen: Objavio koliko će se plaćati za apartmane

Pročitajte i ovo Vatikan za Bektaše Balkanska zemlja osniva muslimansku državu usred glavnoga grada, imat će putovnice, ali i tajnu službu: "I mi imamo neprijatelje"