Cijene dosežu i 800 eura

Val poskupljenja zahvatio i domove za starije: "Čemu tolika cijena? Soba je ista, balkon je isti"

Domovi za starije sve su skuplji i skuplji, a posljednji šok doživjeli su korisnici u Splitu kada im je cijena porasla za 41 posto. Hoće li domovi poskupjeti i u nekim drugim gradovima s dolaskom zime, provjerila je ekipa Dnevnika Nove TV.

Skuplji dom za čak 41 posto i cijene do 800 eura, prije mjesec dana neugodno je iznenadilo splitske umirovljenike.

"Šta je toliko poskupljenje, soba je ista, balkon je isti?", pita se jedan od umirovljenika iz spitskog doma za starije.

Hoće li za dom trebati izdvajati više, počinju se pitati svi. Na krajnjem jugu su cijene već rasle, u Dubrovniku prošle godine oko 30 posto.

"Stalno je to tako, otkad znam za sebe sam slušao, od roditelja, mala mirovina, mala mirovina, a svi smo preživjeli", tvrdi gospodin Đorđe iz Dubrovnika.

"Ja sam zadovoljna sa svačim, bilo ovako il' onako, ja sam pozitivna i na sve gledam pozitivno", rekla je Dubrovčanka Pera.

Pozitivno je što se u Dubrovniku za sada cijena neće mijenjati, ali sa sadašnjim troškovima stanje postaje neodrživo.

"Rasli su troškovi plaća, onda znamo da su materijalni troškovi, znamo svi kad idemo u trgovinu kad kupujemo namirnice, koliko možemo kupit za 100 eura. Tako da mislim da u budućnosti bi trebalo razmišljat o povećanju cijena", najavljuje Mirjana Vujnović, ravnateljica dubrovačkog Doma za starije Domus Christi.

I u Slavoniji je cijena skočila od prvog lipnja jer su rasle i plaće. U Đakovu, Belom Manastiru i Osijeku domovi su skuplji u prosjeku 20 posto.

Milka iz Osijeka svjesna je razloga.

"Hrana je skupa, sve je skupo, mene nije ništa iznenadilo i ne znači mi ništa. Ja imam svojih novaca nešto, meni je mirovina jako mala pa nadomirim sad to. I ja mislim da će do kraja mog života biti dosta, sad eto kako bog da, kako bude", govori Milka Krijan iz Osijeka.

U osječkom domu cijene se sada kreću od 355 do 670 eura.

"Zahvaljujući intervenciji župana i osječkobaranjske županije koje su direktno iz proračuna dale velika sredstva, mi smo se zadržali na tome, nemamo u planu poskupiti dom", rekao je Vjekoslav Ćurić, ravnatelj doma u Osijeku.

Val poskupljenja traje od početka godine kada su skočile cijene i u Slavonskom Brodu, Sisku, Šibeniku i to za oko 100 eura.

U Gospiću dom zbog sanacije preuzima država pa se ne zna što će biti s cijenom. U Istri nije u planu poskupljenje.

A cijene neće rasti niti u Zagrebu, kažu iste su kao i 2018.

"Ne mislimo ih povećavat, dugoročno gledano dat ćemo sve od sebe da se one ne povećavaju. Moram reći da povećavamo kapacitete domova, otvorili smo dom u Markuševcu, u Dubravi, dobili smo lokaciju za Špansko", rekao je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

Jer osim cijene, pravi izazov je dobiti mjesto u domu. Osječko-baranjska županija također dobiva novi dom, u Našicama.

Svima koji ne dobiju županijski, preostaje privatni, čija je cijena još i veća.

Pročitajte i ovo rat na Bliskom istoku FOTO Iran zaprijetio SAD-u napadom i objavio video: Ovako smo udarili na Izrael

Pročitajte i ovo "Borci za slobodu" Dodik veličao četnike, a onda američkog veleposlanika nazvao smradom

Pročitajte i ovo Rastu vodostaji VIDEO Hrvatska na udaru kiše: Sava se izlila iz korita u Zagrebu, Civilna zaštita poslala upozorenje