Rak debelog crijeva

Važno upozorenje ministarstva: Ne nasjedajte na ovu prevaru!

Ilustracija, liječnik Foto: Getty Images
Ministarstvo zdravstva upozorava kako jedino Hrvatski zavod za javno zdravstvo provodi mjere iz Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Ministarstvo zdravstva upozorilo je na lažne pozive na testiranje za rano otkrivanje raka debelog crijeva koji su se u posljednje vrijeme pojavili u nekoliko županija, a zapravo je riječ o prevari te prezentaciji i prodaji proizvoda i usluga tvrtki koje nemaju veze sa stvarnim aktivnostima Zavoda za javno zdravstvo.

"Jedino Hrvatski zavod za javno zdravstvo provodi mjere iz Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva", upozorilo je Ministarstvo.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Ministarstvo zdravstva, kao tijelo državne uprave zaduženo za razvijanje sustava kvalitete zdravstvenog sustava te zaštitu javnozdravstvenog interesa, skreće pozornost građanima na lažne pozive od strane pravnih subjekata koji se u posljednje vrijeme pojavljuju u nekoliko hrvatskih županija, a vezani su uz prezentaciju o očuvanju zdravlja, odnosno o programu za prevenciju raka debelog crijeva.

Napominjemo kako su jedine osobe i institucije kojima se građani mogu obratiti na temu preventivnih pregleda za rak debelog crijeva - liječnici obiteljske medicine, patronažne sestre i Zavodi za javno zdravstvo u županijama.

U tom kontekstu zahvaljujemo Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, koji jedini provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, kao i ostale nacionalne preventivne programe.

Ovim putem apeliramo na građane diljem Hrvatske da provjere izvor poziva na preventivne programe.

Također, pozivamo građane da se, uz nacionalne preventivne programe, odazovu i na preventivne zdravstvene preglede koji će krenuti sredinom listopada na nacionalnoj razini. Svatko će dobiti poziv od strane svog obiteljskog liječnika. Pregledi su besplatni i spašavaju živote!" stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva. 

Pročitajte i ovo Vrijedan 10 milijuna eura Tomašević najavio veliki projekt vezan za otpad

Pročitajte i ovo Pogledajte snimku VIDEO Migrante lovili po središtu grada: Nevjerojatno gdje su se skrivali prije dolaska policije

Pročitajte i ovo Veliko dva metra FOTO Golemo morsko čudovište isplivalo na obalu i užasnulo posjetitelje: Ovog ljeta viđeno je i u Puli

Pročitajte i ovo Upaljen meteoalarm Nevrijeme pogodilo obalu: Pogledajte pijavicu koja se pojavila na moru