'Milovanović je bio kokošar, ubijao je i žene'

Slika nije dostupna
Željka Milovanovića, koji je u Belom Manastiru predvodio srpsku pobunu, hrvatski branitelji itekako se sjećaju.

'S njim se nije ponosila ni srpska ni četnička vojska jer uopće nije bio za rat. Kokošario je i pljačkao starije osobe po Baranji. Znao bi po noći obilaziti te žene te ih ubiti za 100 ili 200 njemačkih maraka', priča Ivo Lovrenčić iz baranjske HVIDRA-e.

Gavri, Crvenom Vjetru i Letaču - kako su nazivali 43-godišnjeg pripadnika Legijinih Crvenih beretki - u trag ne mogu ući policije Hrvatske, Srbije i BiH. Prije rata, u Belom Manastiru, imao je kuću i ugostiteljski objekt. Baranjce nije zavarao ni s kacigom na glavi.

>> Policija RS potvrdila: Milovanović pobjegao netom prije pretresa

>> Policija zna tko je: Kod Doboja pronađena Milovanovićeva kaciga

'On je mršave građe, visok oko 175 cm. Vjerujem po snimci da je to on. Skoro sam 99% siguran u to', kaže Lovrenčić.

Milovanović pred pravdom bježi s hrvatskom i bosanskom putovnicom. Osim osječkog suda, koji ga traži već godinama, ratni zločinac uspio je umaknuti i pravosuđu Novog Sada, Subotice i Beograda. 

U jednoj od akcija ranjen je u genitalije. U dva navrata je bježao - iz beogradske Palače pravde, usred bijela dana, i to skokom kroz prozor. Niški specijalac zavarao je i zatvorske stražare u Bosni.

S njim se nije ponosila ni srpska ni četnička vojska jer uopće nije bio za rat. Kokošario je i pljačkao starije osobe po Baranji Ivo Lovrenčić Tražen je zbog ubojstava, otmica i milijunskih pljačkaških pohoda. Srpska javnost pamti kad je prije pet godina spektakularno opustošio Delta banku. Opasan kriminalac sa, očito, jakim kontaktima u Hrvatskoj i Srbiji dovodi se u vezu sa zloglasnim 'zemunskim klanom'.

Nasilnik i prijestupnik je i drugi bjegunac, Bojan Gudurić. Studirao je pravo, a specijalizirao razbojstva. U samo nekoliko mjeseci tzv. grupa 'novosadskih pljačkaša' orobila je 15-ak objekata u Srbiji i Vojvodini. Nekadašnji pripadnici srpskih paravojnih postrojbi iz Hrvatske, odnosili su plijen s benzinskih postaja, iz kladionica, zlatarni, pošti.

Čini se da su nakon rata postali plaćeni ubojice.