prava oboljelih

Milanović na obilježavanju 45 godina rada Saveza društva multiple skleroze: "Vaša borba je opravdana..."

Predsjednik Zoran Milanović na obilježavanju 45 godina rada i djelovanja Saveza društva multiple skleroze Hrvatske Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske
Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 45 godina rada i djelovanja Saveza društva multiple skleroze Hrvatske.

Predsjednik Zoran Milanović je u petak sudjelovao na svečanosti povodom obilježavanja 45 godina rada i djelovanja Saveza društva multiple skleroze Hrvatske.

U obraćanju je Milanović istaknuo važnost upornog zagovaranja prava oboljelih te osnaživanja udruga koje se bore za poboljšanje kvalitete života svojih članova.

Naglasio je kako dugogodišnje iskustvo i rad s ljudima često donose spoznaju da mnogi aspekti života nisu isključivo kognitivni, već se temelje na instinktu, osjećaju i praktičnom iskustvu. Posebno je pohvalio pozitivnu energiju i atmosferu koju je osjetio među okupljenima, unatoč izazovima s kojima se suočavaju.

"Kada uđem u prostor gdje je mnogo ljudi, instinktivno osjećam raspoloženje, bilo da se radi o radosti ili potištenosti. Ovdje sam osjetio dobru atmosferu, kao da niste opterećeni problemima, iako ste sigurno suočeni s mnogim izazovima", rekao je Milanović, naglašavajući važnost solidarnosti i zajedništva.

Predsjednik Zoran Milanović na obilježavanju 45 godina rada i djelovanja Saveza društva multiple skleroze Hrvatske Foto:Ured predsjednika Republike Hrvatske

Govoreći o postignućima Saveza je posebno izdvojio pravo na liječenje od prvih simptoma bolesti što je, kako je naveo, jedno od ključnih pitanja o kojem se govorilo tijekom ranijih susreta. Također je istaknuo da postignuće u tom području predstavlja rezultat predanog rada Saveza te je pohvalio njihov legitiman društveni pritisak koji je doprinio promjenama u sustavu zdravstvene skrbi.

"Ovo je primjer uspjeha vašeg rada, a samim time i potvrda da je vaša borba opravdana. Vaš rad i postojanje su već samo po sebi smislom, a to što ste postigli pokazuje koliko je važno da se i dalje borite za svoja prava", dodao je. Zaključivši govor, predsjednik Milanović okupljenima je poželio da nastave svojim putem.

Osim predsjednika Milanovića na svečanosti su govorili predsjednik Saveza društva multiple skleroze Željko Pudić, predsjednica Foruma mladih osoba s MS-om Nina Stipčević, predsjednica Stručnog odbora za medicinska pitanja Saveza Vanja Bašić Kes, profesor psihologije Boris Blažinić, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tomislav Benjak, pravobranitelj za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić, voditeljica Službe za zaštitu osoba s invaliditetom i skrbništvo Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Borovec, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te zastupnica u Hrvatskom saboru i izaslanica Predsjednika Hrvatskog sabora Ljubica Lukačić.

Predsjednik Zoran Milanović na obilježavanju 45 godina rada i djelovanja Saveza društva multiple skleroze Hrvatske Foto:Ured predsjednika Republike Hrvatske

Savez društva multiple skleroze Hrvatske, koji ove godine slavi 45. obljetnicu djelovanja, je nestranačka, nevladina, neprofitna i društvena organizacija koja provodi programe i projekte kako bi se podigla kvaliteta života osoba oboljelih od kronične upalne bolesti središnjeg živčanog sustava. Promičući bolje prakse i politike, Savez također gradi i partnerstva s lokalnim zajednicama, civilnim društvom, ali i institucijama vlade i s privatnim sektorom.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

Pročitajte i ovo Pred unesrećenima je teška noć "Ono što nas je pogodilo nismo mogli zamisliti ni u najluđem snu. Ne dao bog da ponovno krene ovu noć"

Pročitajte i ovo Iz minute u minutu FOTO/VIDEO Povećao se broj poginulih, a mnogi naslućuju uzrok katastrofe u Jablanici. Ministar: "Sve se dogodilo u nekoliko minuta, vidio sam strašan prizor"